Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorg toegankelijker voor asielzoekers’

Organisaties die medische zorg voor asielzoekers verlenen, zijn toegankelijker geworden. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek. Die organisaties tonen volgens de inspectie grote inzet en voldoen voor een groot deel aan de normen voor verantwoorde zorg.
‘Zorg toegankelijker voor asielzoekers’

In 2009 is een nieuw model voor de gezondheidszorg voor asielzoekers ingevoerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Bij controles vorig jaar bleken er nogal wat tekortkomingen te zijn. De IGZ constateerde onder andere dat het Gezondheidscentrum Asielzoekers risicogroepen onvoldoende bereikte met een medische intake. De telefonische bereikbaarheid van de huisartsenzorg via de Praktijklijn voldeed aan de norm, maar er waren niet altijd voldoende inloopspreekuren en er waren risico's in de beschikbaarheid van de huisarts. Verder had de jeugdgezondheidszorg de kinderen van asielzoekers niet altijd voldoende in beeld.

Vooruitgang

De inspectie concludeert nu dat de betrokken organisaties op eigen initiatief verbeteracties hebben uitgevoerd. Zij voldoen daardoor nu aan de normen die gelden in het nieuwe zorgmodel. Alle hoge risico's zijn weggenomen en de IGZ verwacht dat dit in het derde kwartaal van 2011 ook het geval is voor de matige en lage risico's. De inspectie zal dat dit najaar toetsen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist
Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra
Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 reacties

 • no-profile-image

  Rianne

  Tekortkomingen???? Verwen ze nog meer. Hoe zit het met de tekortkomingen van de burgers? Kijk daar maar eens naar. En net wat Peter zegt....wie zal dat betalen? Jij en ik dus.

 • no-profile-image

  Peter

  Wie zal dat betalen ???
  Zoete lieve Gerritje ? Nee,.....jij en ik dus!

Of registreer u om te kunnen reageren.