Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorg toegankelijker voor asielzoekers’

Mark van Dorresteijn
Organisaties die medische zorg voor asielzoekers verlenen, zijn toegankelijker geworden. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek. Die organisaties tonen volgens de inspectie grote inzet en voldoen voor een groot deel aan de normen voor verantwoorde zorg.
‘Zorg toegankelijker voor asielzoekers’

In 2009 is een nieuw model voor de gezondheidszorg voor asielzoekers ingevoerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Bij controles vorig jaar bleken er nogal wat tekortkomingen te zijn. De IGZ constateerde onder andere dat het Gezondheidscentrum Asielzoekers risicogroepen onvoldoende bereikte met een medische intake. De telefonische bereikbaarheid van de huisartsenzorg via de Praktijklijn voldeed aan de norm, maar er waren niet altijd voldoende inloopspreekuren en er waren risico’s in de beschikbaarheid van de huisarts. Verder had de jeugdgezondheidszorg de kinderen van asielzoekers niet altijd voldoende in beeld.

Vooruitgang

De inspectie concludeert nu dat de betrokken organisaties op eigen initiatief verbeteracties hebben uitgevoerd. Zij voldoen daardoor nu aan de normen die gelden in het nieuwe zorgmodel. Alle hoge risico’s zijn weggenomen en de IGZ verwacht dat dit in het derde kwartaal van 2011 ook het geval is voor de matige en lage risico’s. De inspectie zal dat dit najaar toetsen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist

Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.