Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Weinig rode kaarten voor patiënten in Overijssel

Het Medisch Spectrum Twente en het Deventer Ziekenhuis Overijssel zijn terughoudend met het uitdelen van rode kaarten aan agressieve patiënten. Dat meldt RTV Oost.
Weinig rode kaarten voor patiënten in Overijssel

In Overijssel zijn dit de enige ziekenhuizen met een rodekaartensysteem. In beide ziekenhuizen werd die vorig jaar slechts één keer getrokken. Een rode kaart houdt in dat de patiënt alleen de meest dringende medische zorg krijgt, omdat hij of zij zich ernstig heeft misdragen.

Daling

Het Deventer Ziekenhuis heeft ten opzichte van 2010 een opvallende daling. Toen werden er acht gele kaarten en drie rode kaarten getrokken. Een verklaring voor de daling heeft het ziekenhuis niet.

Agressieve patiënt

De Ziekenhuis Groep Twente, met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo, heeft weliswaar nog geen officieel systeem, maar heeft vorig jaar wel een keer een agressieve patiënt geweigerd. De Isala klinieken in Zwolle willen een agressieprotocol invoeren als de nieuwbouw wordt betrokken. De discussie over de aanpak van agressie in de zorg is opgelaaid na de jaarwisseling. Toen kwam, vooral in het westen van Nederland, relatief veel agressie voor in de behandelkamers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Misleidende cijfers over geweld tegen hulpverleners
Bouman GGZ tegen rode kaart in Rotterdam
Subsidie tegen agressie in zorgsector
Meldpunt agressie in de zorg geopend

3 reacties

 • no-profile-image

  Victor

  De vraag is in hoeverre een rode kaart indruk maakt op de dader. Er zou wetgeving mogen komen die hulpverleners het recht geeft om zorg te onthouden en omstanders aansprakelijk te stellen wanneer zij de hulpverleners bedreigen of in gevaar brengen.

 • no-profile-image

  Friso

  Oeps. word met dt

 • no-profile-image

  Friso

  Zolang de bron ook niet word aangepakt, blijft dit symboolpolitiek.

Of registreer u om te kunnen reageren.