Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Achmea financiert NPCF veiligheidsprojecten

Zorgverzekeraar Achmea en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie tekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst. De zorgverzekeraar gaat drie patiëntveiligheidsprojecten van de NPCF financieren.
Achmea financiert NPCF veiligheidsprojecten

Beide partijen gaan hun gegevens over patiëntveiligheid met elkaar delen. Achmea gaat de informatie ook gebruiken bij de contractering van ziekenhuizen.

Veiligheidsmanagementsysteem

Vanaf 2013, dus al in de komende inkoopronde, stelt Achmea een geaccrediteerd veiligheidsmanagementsysteem verplicht. Op dit moment beschikken 42 van de 93 ziekenhuizen over een geaccrediteerd vms. Ziekenhuizen die niet aan deze eis voldoen, krijgen geen contract, zo laat Achmea weten.

NPFC en Achmea

De NPCF is door meldacties, onderzoek en projecten goed geïnformeerd door patiënten. Via de website ZorgkaartNederland bestaat al een samenwerking tussen de NPCF en één van de merken van Achmea. Zelf beschikt de verzekeraar over klantinformatie, bijvoorbeeld uit de CQ-index. Alle verzamelde klantervaringen worden gebruikt als aanvulling op de andere kwaliteitsgegevens, zo zegt Achmea. Als er aanwijzingen zijn dat de kwaliteit onder de maat blijft, treedt de verzekeraar in gesprek met het desbetreffende ziekenhuis. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis
Achmea neemt vergelijkingssite Independer over
NPCF: 'Zorginkoop verezekeraars volstrekt ondoorzichtig'
NPCF-directeur Wind ziet rol voor patiëntenbeweging bij ontwikkeling kwaliteitsnormen

Of registreer u om te kunnen reageren.