Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVTZ: ‘Kabinet, maak haast met toezicht’

De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen roept het kabinet op om met spoed een visie te ontwikkelen op modernisering van toezicht bij maatschappelijke organisaties. Onlangs heeft de NVTZ een brief met die strekking geschreven aan de minister-president.
NVTZ: ‘Kabinet, maak haast met toezicht’
Foto: Foto: stockxchng

Dat zegt Marius Buiting, directeur van de NVTZ, tegen Zorgvisie.

Verenigingen van toezichthouders

De brief is geschreven in samenspraak met toezichthoudende verenigingen in andere sectoren, zoals het onderwijs en de woningbouw. Buiting: 'In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet nadenkt over toezicht bij maatschappelijke instellingen. Wij willen graag snel met het kabinet aan de slag om een gezamenlijke richting te zoeken. We hebben de premier gevraagd om deze materie met spoed op te pakken.'

Competentiebevordering

In Zorgvisie magazine dat 1 maart verschijnt, staat een artikel over competentiebevordering van toezichthouders. Daarin zegt Buiting dat de zorg voor een koerswijziging staat: 'Er groeit een gemeenschappelijk besef dat een aantal dingen waarvan we altijd dachten dat het goed werkte, niet meer uit kan. Het besturen van organisaties is er daar een van. Volgens mij is het wijsheid om eerst een gemeenschappelijke weg te vinden, en dan pas op pad te gaan. Fundamentele veranderingen duren nu eenmaal tien tot twintig jaar.' Die gemeenschappelijke weg wordt nu dus gezocht samen met de overheid en andere toezichthoudende verenigingen.

Nieuwe visie op toezicht

Vermoedelijk praat het kabinet ergens in februari over een nieuwe visie op toezicht. De brief is vooralsnog geheim.

Basti Baroncini

Of registreer u om te kunnen reageren.