Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw meer valongelukken bij ouderen

Mark van Dorresteijn
Ouderen zijn in 2014 opnieuw vaker gevallen. 88.000 ouderen belandden na een val op de spoedeisende hulp. 40.000 ouderen werden opgenomen in het ziekenhuis en een kleine 3.000 ouderen overleed als gevolg van een val. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, expertisecentrum dat zich bezighoudt om het aantal ongevallen in Nederland te verlagen.
vallen.png

Volgens VeiligheidNL zorgt alleen de vergrijzing er al voor dat het aantal ernstige valongevallen sterk toeneemt. Een val op hogere leeftijd heeft in veel gevallen verstrekkende gevolgen. Het kan leiden tot ziekenhuisopname en ook tot verminderde mobiliteit. Met als gevolg dat ouderen afhankelijk worden van zorg, ze angstiger worden, hun sociale leefwereld verkleint, aanpassingen moeten realiseren in hun woning en zelfs tot opname in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

In 2014 zijn de zorgkosten als gevolg van valongevallen 810 miljoen euro. Als de huidige stijging doorzet loopt dit op tot 1,3 miljard euro in 2030. Een reductie van het aantal valincidenten met 5 procent levert Nederland jaarlijks al 40 miljoen euro aan besparing van zorgkosten op.

Aanpak vallen

Inmiddels is er veel bekend over welke ouderen risico lopen en hoe valongevallen voorkomen kunnen worden. VeiligheidNL: ‘Op dit moment worden de werkzame maatregelen echter onvoldoende toegepast, ook al zijn ze kosteneffectief. Een belangrijke oorzaak dat effectieve aanpakken onvoldoende worden toegepast vloeit voort uit de uitvoeringsbekostiging ervan. Diegene die de kosten maakt ontvangt bijvoorbeeld lang niet altijd de baten. Zo zijn er nog andere prikkels in ons huidige zorgstelsel die financiering van preventie-activiteiten niet stimuleert.’

Health Impact Bond

Vilans en VeiligheidNL maken zich hard voor een grote maatschappelijke aanpak om valongevallen bij ouderen te voorkomen. Met nieuwe inzichten in financiering van preventie-activiteiten verkennen zij de mogelijkheden van een zogenoemde Health Impact Bond (HiB). In deze financieringsconstructie investeert een private partij of partijen geld voor de inzet van (kostenbesparende) interventies en ontvangt bij het succes deze investering met rendement terug. Onder leiding van VeiligheidNL en Vilans gaat een groep van publieke en private partners in 2016 door met de verkenning van de Health Impact Bond Valpreventie. Ze hopen tegen de zomer van 2016 een uitspraak te kunnen doen of dit een haalbaar construct is voor de aanpak van valpreventie in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.