Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bakas: turn-around zorgsector binnen tien jaar

Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt een ingrijpende verandering van de Nederlandse gezondheidszorg. De overheid zal meer zorgtaken afstoten. De patiënt gaat echt participeren.
bakas4001.jpg

'De komende vijf tot tien jaar zal een turn-around plaatsvinden. We moeten de zorg slimmer organiseren en goedkoper maken want anders stevent ons land af op een faillissement,' aldus Bakas in een toelichting naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek “Ziel in de zorg”.  In dit boek brengt hij recente technologische ontwikkelingen samen met de opkomst van een nieuw burgerschap.

Leefstijl
Hij citeert uit een rapport van Standard & Poors dat heeft becijferd dat de vergrijzingskosten voor zorg en pensioenen tot een faillissement kunnen leiden van landen met een snel verouderende bevolking. En hij haalt futuroloog Wim de Ridder aan die voorspelt dat de overheid in 2030 waarschijnlijk 30 procent tot 50 procent minder inkomsten zal hebben als gevolg van lagere gasopbrengsten, lagere btw-opbrengsten door de groei van een deel- en ruileconomie en lagere loonbelasting door een veranderde arbeidsmarkt. Bakas ziet echter genoeg mogelijkheden om de toekomst een positieve wending te geven. 'Maar we zullen meer persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en onze leefstijl moeten aanpassen.' 

Anonieme solidariteit
Hij verwacht dat mensen steeds vaker zullen worden aangesproken op ongezonde leefgewoontes. En dat heeft ingrijpende consequenties voor de opvattingen over solidariteit in de financiering van de zorguitgaven. 'De anonieme solidariteit wordt vervangen door solidariteit per community. Denk bijvoorbeeld aan een aparte zorgverzekering voor mensen die willen roken. Dan kunnen ze de extra zorgkosten zelf financieren en dan voorkom je dat mensen hen lelijk aankijken. Bij mensen met obesitas als gevolg van slechte leefgewoonten kun je hetzelfde doen.'

Monsanto en Nestlé
Hij gaat ervan uit dat zorgprofessionals op een heel andere manier moeten gaan werken door de opkomst van slimme technologie. In het boek beschrijft hij dat in de VS wordt geëxperimenteerd met een consumentenapp die communiceert met supercomputer Dr. Watson van IBM. 'Straks stellen patiënten een vraag aan dr. Watson en niet aan hun huisarts.' Ook voorspelt hij een integratie van de kennis van de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie met farmacologische kennis. 'Ik vind dat er  één ministerie moet komen voor voeding en gezondheid. Bedrijven als Monsanto en Nestlé doen onderzoek naar bestanddelen in gewassen die de suikerspiegel kunnen beïnvloeden. De grens tussen voeding en medicijnen zal vager worden en gezond eten zal meer en meer de norm worden, vooral bij hoog opgeleiden. Over tien jaar zit iedereen op dieet.'

Menselijke maat
Voor zorgprofessionals als verpleegkundigen en artsen heeft hij een positieve boodschap. 'Het leuke van de technologie is dat ze ons staat stelt om minder tijd te steken in administratie. We hoeven geen tijd meer te steken in geneuzel. De toekomst is aan meer menselijke maat en meer tijd voor aandacht voor de patiënt,' aldus de auteur.

Tegelijk stelt hij vast dat de gevestigde instituties en belangengroeperingen moeilijk zijn aan te zetten tot veranderen. Bakas: 'De gevestigde orde heeft geen zin in nieuwe dingen. De “sense of urgency” zal worden afgedwongen door bewegingen die van onderop komen. Privacy bijvoorbeeld wordt belangrijk gevonden door artsen maar patiënten laat hun bezwaren tegen het delen van hun medische gegevens varen als ze daar baat bij hebben. Privacy is ondergeschikt aan de gezondheid van mensen.'

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.