Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstituut Nederland lanceert Kwaliteitsraad

De Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, de opvolger van de Adviescommissie Kwaliteit, is deze week begonnen met haar werk. Jan Kremer is de voorzitter.
Jan Kremer Radboudumc 450.jpeg
Jan Kremer, voorzitter Kwaliteitsraad.

De Kwaliteitsraad, de opvolger van de Adviescommissie Kwaliteit, adviseert het Zorginstituut over kwaliteit en heeft een wettelijke taak bij het doorhakken van knopen, de zogenaamde doorzettingsmacht. Recente voorbeelden hiervan zijn de nieuwe kwaliteitsstandaarden geboortezorg en intensive care.

Kwaliteitsraad meer strategisch
Voorzitter Jan Kremer, hoogleraar patiëntgerichte innovatie Radboudumc, was waarnemend voorzitter van de Adviescommissie Kwaliteit, nadat Jan Kimpen, oud-bestuurder van UMC Utrecht, daar eind 2015 mee stopte. Volgens Kremer gaat de Kwaliteitsraad zich minder bemoeien met de operationele taken die het Zorginstituut zelf doet. De Kwaliteitsraad moet meer op afstand strategisch kijken naar de richting van alle veranderingen in de kwaliteitswereld en een goede verbinding met het veld hebben. Daarom is gekozen voor een compacte raad van deskundigen, versterkt door tijdelijke commissies rondom actuele thema’s. Jan Kremer is blij met deze stap: ‘Het denken rondom kwaliteit van zorg is volop in beweging. Met deze nieuwe raad kunnen we hieraan beter richting en inhoud geven.’

Nieuwe leden Kwaliteitsraad
De Kwaliteitsraad bestaat uit negen leden. Ze zijn afkomstig uit verschillende vakgebieden en benoemd op persoonlijke titel. Drie leden zijn nieuw: Anne-Miek Vroom, medisch socioloog Stichting Ikone; Henk Nies, bestuurder Vilans en hoogleraar Organisatie en beleid van zorg, VU; en Petrie Roodbol, hoogleraar verplegingswetenschappen UMCG. Zes leden komen uit de voormalige Adviescommissie Kwaliteit: Niek Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde AMC; Hugo Keuzenkamp, bestuurder Westfriesgasthuis; Jan Kremer, hoogleraar patiëntgerichte innovatie Radboudumc; Bertine Lahuis, kinderpsychiater en bestuurder Karakter; Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde UMCU, en Evelyn Finnema, lector wonen, welzijn en zorg op hoge leeftijd, van de NHL Hogeschool. De nieuwe leden zijn benoemd en de raad is deze week voor de eerste keer bij elkaar gekomen. Acht van de veertien leden van de voormalige Adviescommissie Kwaliteit zijn gestopt, omdat hun termijn erop zat.

Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. >>Lees het dossier.

Of registreer u om te kunnen reageren.