Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Intensievere samenwerking nodig in gehandicaptenzorg’

Redacteur Zorgvisie
Er is een intensievere samenwerking nodig tussen zorgkantoren en aanbieders van zorg voor mensen met een beperking. Dat zegt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in reactie op de problematiek die deze week bekend werd. Zorgkantoren hebben de branchevereniging uitgenodigd voor een gesprek.
Mensenmetbeperking-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Een groep van 500 mensen met een zware verstandelijke beperking kan geen plek in een instelling krijgen, meldde Nieuwsuur eerder deze week. Een bekend probleem, laat de VGN in een reactie weten. ‘Het gaat vaak om schrijnende situaties. Vooral in het geval van ouders die de zorg voor hun zwaar gehandicapte kind zelf willen doen en daarin vastlopen, omdat het te zwaar is voor henzelf of voor andere gezinsleden. Dan is het heel pijnlijk te moeten constateren dat het thuis niet langer gaat en dat er niet zomaar een andere geschikte woonplek voorhanden is. Er komen bij deze groep verschillende problemen bij elkaar, psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en verstandelijke beperkingen.’

Intensieve samenwerking
De VGN wil zich vooral graag richten op oplossingen voor de problematiek, die volgens de branche ligt in een intensievere samenwerking tussen zorgkantoren en aanbieders van zorg voor mensen met een beperking. Daarnaast denkt de branchevereniging dat aanbieders zelf een hoop kunnen doen. Zo kunnen ze een goede inventarisatie maken van de problematiek, in overleg met de cliënten, zorgkantoren en zorgaanbieders, meldt de VGN in een schriftelijke reactie. Daarnaast moeten ze ouders en verwanten beter voorbereiden op de vraag wat er moet gebeuren als het thuis niet meer gaat. De VGN pleit er bovendien voor om extra woningen voor de doelgroep te creëren en te investeren in opleiding en omscholing van personeel. ‘Dat is nodig om meer medewerkers aan te trekken voor de begeleiding van deze cliënten. Dat is niet eenvoudig. Het is liefdevol werk, maar niet voor watjes.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

1 REACTIE

  1. Ook techniek kan een klein handje helpen. Samenwerking voor opschaling en impact is meer dan ooit nodig. Steeds meer zorgorganisaties en met name mensen zetten hun gevoelde maatschappelijke urgentie om in acties gericht op bevordering van zelf- en samenredzaamheid van kwetsbare mensen in samenhang met hun persoonlijke (zorg)netwerken, hun eigen gegevens en Apps. Dan komt het vervolgens aan op impact/opschaling, substitutie en 'shared savings'.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.