Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz krijgt jaar om wachtlijsten te beperken

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers van VWS heeft verregaande afspraken gemaakt met verschillende partijen in de geestelijke gezondheidszorg om wachtlijsten in de sector te verminderen. Binnen een jaar moeten er geen wachtlijsten meer die langer zijn dan de Treeknormen toestaan. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.
EdithSchippers400.jpg

Het doel van de nieuwe afspraken is om ervoor te zorgen dat de wachttijden in de ggz binnen een jaar onder de Treeknormen uitkomen. De NZa stelde in januari dit jaar vast dat die normen niet ‘ongeschikt of ongepast’ waren en dat ze dus toereikend zouden moeten zijn. Desondanks zijn er bij veel instellingen wachtlijsten die langer zijn dan in de Treeknormen is afgesproken. De minister hoopt dat de afspraken hier verandering in kunnen brengen.

Afspraken tegen wachtlijsten
Een van de afspraken die nu zijn gemaakt is dat er een betere verdeling wordt gemaakt van de behandelcapaciteit, zodat er meer ruimte komt om op tijd zorg te kunnen leveren aan patiënten met zware problematiek. Cliënten met een stoornis waarvoor nu de langste wachttijd geldt, zoals autisme en persoonlijkheidsstoornissen, krijgen daarbij voorrang. Daarnaast wordt er meer ingezet op e-health, zodat mensen minder snel medische hulp zullen vragen en de mensen die op een wachtlijst terechtkomen ondertussen al hulp kunnen krijgen. Ook is het de bedoeling dat de afstemming en samenwerking tussen ggz-aanbieders en hun financiers wordt verbeterd, met extra aandacht voor de overgang van de groep cliënten onder de 18 jaar naar 18+. Tot slot is de minister van plan om de ambulante zorg in de wijk versnel op te bouwen en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van acute ggz te vergroten. Zorgverzekeraars moeten ondertussen de bekendheid van wachttijdbemiddeling vergroten, zodat cliënten weten dat ze daar recht op hebben als ze op een wachtlijst staan.

Oorzaken wachtlijsten ggz
Volgens minister Schippers zijn de oorzaken van de huidige wachtlijsten complex en divers. Het ministerie spreekt tegen dat er te weinig budget zou zijn voor de ggz, omdat de sector vorig jaar bijna 300 miljoen euro overhield. Dat bedrag wordt nu gebruikt om de afspraken uit te kunnen werken en te realiseren. Nog voor juli 2018 moeten alle problemen zijn opgelost. ‘De urgentie wordt door het maken van deze afspraken door iedereen onderschreven, te lange wachtlijsten moeten binnen een jaar tot het verleden behoren. Er is genoeg geld, we houden ieder jaar over. Het gaat vooral om samenwerking, en er met z’n allen prioriteit aan geven. Dat moet, deze zware patiënten mogen niet de dupe zijn van organisatorische problemen. Ik ben blij dat de sector heeft afgesproken hier z’n schouders onder te willen zetten.’

VWS heeft de afspraken gemaakt met GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, het NIP, V&VN, de LVVP, MIND, de Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen en het Platform Meer GGZ. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.