Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Senaat stemt in met openbaarmaking berispingen

Berispingen en geldboetes worden voortaan openbaar opgenomen in het BIG-register, een openbare database waarin alle artsen en andere zorgverleners staan vermeld. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat de Eerste Kamer op 1 november 2011 aannam.
Senaat stemt in met openbaarmaking berispingen

Het wetsvoorstel werd op 29 maart al breed gedragen door de PvdA, GroenLinks, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en PVV. Naast berispingen en geldboetes worden ook schorsingen en doorhalingen opgenomen in het BIG-register. Tuchtrechtelijke waarschuwingen worden niet openbaar opgenomen.

Buitenland

Verder wordt met de wijziging de mogelijkheid gecreëerd om in het BIG-register gevolg te geven aan rechterlijke, tuchtrechtelijke of bestuursrechtelijke beslissingen die in het buitenland genomen zijn.

Samenvatting uitspraak

Hoewel KNMG geen voorstander is van de openbaarmaking, vraagt zij toch om ook de samenvatting van de uitspraak te plaatsen bij de vermelding in het BIG-register. “De vermelding zegt meestal weinig over de inhoud en reden van het oordeel van de tuchtrechter.” Ook wil de KNMG dat een korte samenvatting van de uitspraak wordt gepubliceerd. “Dit levert voor de patiënt meer en toegankelijkere informatie op over de reden van de maatregel. Ook wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen te snelle conclusies verbinden aan de opgelegde maatregel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg
Gewijzigd voorstel van Wet - 29 maar 2011 (PDF)

Lees ook:

Schippers: Berispingen artsen voortaan openbaar
Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  triple

  En daar was rancuneuze John weer
  met z'n dit keer korte voorspelbare reactie.
  Je begint het een beetje te leren, joh!
  Wel nog een lange weg!
  Ga naar Griekenland emigreren,
  daar zijn de beste dokters.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  En nu op naar een register voor blunderende bestuurders, dat is beter dan al die opgepoetste verhalen op LinkedIn

 • no-profile-image

  John Kleijn

  De start is er en dit is het begin. De burger betaald en hoort te bepalen en niet deze schadeveroorzakende beroepsgroep!

 • no-profile-image

  jottum

  Helemaal goed, en nu een aantal oude dossiers van Apothekers publiceren. Fraude en bedrog, gesjoemel met geneesmiddelen en bv's. Allemaal voor de dikke pik in een verkeerde porsche. Schande. Hulp nodig en tips, ik hoor het wel

Of registreer u om te kunnen reageren.