Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Verwachtingen belemmeren carrières van vrouwelijke artsen’

Mark van Dorresteijn
Stereotype tegengestelde verwachtingen zitten vrouwelijke artsen zodanig in de weg dat het hen belemmert carrière te maken. Dat stelt bedrijfskundige Berber Pas. Zij promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
‘Verwachtingen belemmeren carrières van vrouwelijke artsen’

Vrouwelijke artsen met kinderen worden met de huidige aandacht voor werk-privébalans in organisaties vooral aangesproken op hun rol als ‘de werkende moeder’. Toch heeft het hebben van kinderen geen effect op de ambitie van vrouwelijke artsen en hebben ze minder traditionele rolopvattingen over moederschap dan vrouwelijke artsen zonder kinderen. Het zijn vooral de mannelijke artsen met jonge kinderen die (tijdelijk) een lagere carrièremotivatie hebben.

Carrièredoelen

Uit het onderzoek van Pas bleek bovendien dat vrouwelijke artsen die zich meer gesteund voelen in het bereiken van hun carrièredoelen, gemotiveerder zijn om zich daarvoor in te zetten. Bij jonge vaders in het beroep is dat net andersom: zij willen graag wat meer tijd hebben voor de kinderen en begrip daarvoor heeft een positief effect op hun carrièremotivatie.

Onderzoek

Pas onderzocht het effect van rolopvattingen van vrouwelijke artsen over werk en zorg op hun loopbaanambities. Ze vroeg 1070 vrouwelijke dokters uit alle specialismen naar hun opvattingen over moederschap, goed werknemerschap, hun thuissituatie, hun carrièredoelen en hun motivatie om die doelen te halen. Daarnaast ondervroeg ze 250 medisch specialisten, mannen en vrouwen, naar hun opvattingen over carrière, werk-privébalans, hun loopbaandoelen en hun opvattingen over de ‘ideale’ werknemer die altijd aanwezig is en nooit nee zegt. Ook hield ze groepsinterviews met medisch specialisten (mannen en vrouwen) in een academisch ziekenhuis over diezelfde thema’s. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Espria en Woonzorg Nederland: vier vrouwen in toezicht

Flevoziekenhuis wil vrouwen aan de top

‘Er moeten meer vrouwen in de zorg-ICT’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Ja, Barbera!
    Helemaal mee eens!
    Net vrouwelijke collega gehad,
    die alles moest: (bijna) Fulltime werken, echtgenoot fulltime Fisc. Jurist, 1 kind , zwanger en nu bevallen van tweede, verhuizen en tevoren (ver) op en neer reizen naar het werk en dan de “maatschap” opzadelen met al die PRIVE problemen: kind ziek, oppas ziek, vader kan niet invallen, want werkt nu ver weg en kan niet wegblijven..
    You name it en het gebeurt allemaal..
    Zolang er binnen zo’n gezin geen goede afspraken zijn en dit is zeker geen uitzondering, draait de (meestal mannelijke) rest van de maatschap er voor op.
    En daar pas ik voor als man, die het samen met z’n vrouw wel goed geregeld heeft in het verleden.
    Traditioneel, he?
    Wel heel goed voor opgroeiende en inmiddels zelfstandige kinderen.
    Dan maar minder geld en iets minder carriere voor een van beide, maar dat is in deze materialistische wereld vloeken.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.