Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Stakingsacties Abvakabo FNV in verpleeghuiszorg

Zorgmedewerkers in Arnhem en Amsterdam leggen zaterdag 3 november een paar uur het werk neer. In Den Haag vindt een protestbijeenkomst plaats.
Stakingsacties Abvakabo FNV in verpleeghuiszorg

Volgens Abvakabo FNV is het voor het eerst sinds 20 jaar dat er op deze schaal werkonderbrekingen zijn in de verpleegzorg. FNV-voorzitter Ton Heerts en de Tweede Kamerleden Emile Roemer (SP), Linda Voortman (GroenLinks) en Tunahan Kuzu (PvdA) zullen de zorgmedewerkers in Amsterdam hun steun betuigen.

Werkdruk

De acties richten zich tegen de hoge werkdruk in de zorg. Abvakabo FNV eist dat zorginstellingen afspraken maken over het terugdringen van de werkdruk. Er moeten meer collega's bij en de onzekere roosters, contracten en diensten in de zorg moeten worden teruggedrongen. Daarbij wil de bond het recht op een achturige werkdag invoeren. ‘In de praktijk is deze achturige werkdag voor veel zorgmedewerkers niet meer mogelijk omdat hun diensten worden ingekort tot zes of vier uur per dag, waarin zij hetzelfde werk moeten verrichten’, zo schrijft Abvakabo. ‘De werkdruk neemt hierdoor toe en de zorg verschraalt.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Valerie Kuypers)

Lees meer

Opnieuw staking in Rotterdamse thuiszorg
Toch weer stakingen bij Osira Amstelring
Abvakabo FNV vervolgt estafettestaking bij Faveo in Rotterdam
Staking bij Osira Amstelring

5 reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Toch eigenaardig dat de Abvakabo enerzijds gewoon fatsoenlijk werk eist en "doorgeslagen" flexibiliteit wil afschaffen en anderzijds vrolijk een pay-roll cao sluit met een WSW bedrijf als 18K

  http://www.18k.nl/default_1.asp?ID=6001499&MID=2003

  Hypocriet en ongeloofwaardig noem ik dat.

 • no-profile-image

  Mark

  Er wordt 5 mld gekort, voornamelijk in de ouderenzorg. het regeerakkoord wil zich richten op de medische zorg. Als Abvakabo naast staken ook een financierings- en roosterplan presenteert, kunnen we hier waarschijnlijk uitkomen. anders blijft het plannen van zorg op de momenten dat het nodig is en gefinancierd wordt de enige oplossingsrichting.

 • no-profile-image

  Maria de Hoop

  Zet hem op abvakabo dit wordt tijd, actie!

 • no-profile-image

  albertjonkers

  De werkdruk zou l afnemen als de directie de regels na zou komen.
  En niet deze goedwillende verzorgenden voor het Blok zet met het verantwoordngsgevoel at bij d verzorgende aanwezg is.
  Al deze verzorgendn zicaan de regels zouden houden was erin veelgevallen geen rzorging aanwezig.
  Denk hier bij aan ziekte .d waar eestal geen vervangnggereeld is en de verzorgenden dit zelf maar moetenklarn. het koten van uren en ijdsbeteding wa deverzorende niet de zorg kan verlenden die nodig is en zodanig meertijd werkt dan betaald.
  Ja dat de directie na werktijd niet te eeijken is is normaal.
  ma alseen verzorgende na het versrtijken van de werktijd haar of zjn wrkzaamheden staakt zal dit rare situaties tot gevolg hebben.
  Hoo dat de zelf dehanden eens uit de mouwen steekt al er een personeels te kort is.
  Idien de zorg een lopendeband was stond door het niet regelen,verkeerd plannn en het verntwoordelijkheidgevoel v d verzorgende dezorg voor een groot deel stil.

 • no-profile-image

  adje rem

  Ik dacht dat deze acties in alle gangbare verpleeghuizen al jaren dagelijks aan de gang zijn ??? De werkdruk wordt trouwens al vaak aanmerkelijk GEDRUKT met haldol ??

Of registreer u om te kunnen reageren.