Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn: Abvakabo-onderzoek thuiszorg achterhaald

Redacteur KinderopvangTotaal
Staatssecretaris Martin van Rijn veegt de vloer aan met een onderzoek van vakbond AbvaKabo naar de effecten van de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Zowel de resultaten als de analyses zijn achterhaald volgens de staatssecretaris.
Van Rijn: Abvakabo-onderzoek thuiszorg achterhaald
Foto: ANP Martijn Beekman

Dat is de strekking van de reactie van staatssecretaris Martin van Rijn op een rapport van Kiwa Prismant in opdracht van Abvakabo FNV naar de mogelijke effecten van bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Van Rijn zegt dat hij met sociale partners, waaronder Abvakabo FNV, sectorplannen heeft afgesproken om boventallige werknemers te herplaatsen. Verder heeft hij ook inhoudelijke kritiek op de analyse van de onderzoekers. Die kritiek gaat voornamelijk over het gebruik van achterhaalde uitgangspunten en resultaten.

Bezuinigingen

Het rapport van Kiwa Prismant dateert van begin april, nog vóór de beleidsbrief langdurige zorg waarin de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg worden verzacht. In het rapport wordt onder meer geconcludeerd dat 35 procent van de huishoudelijke hulpen geen werk meer zal vinden. Vijf procent van de mensen die thuis hulp krijgen zouden naar zwaardere en dus duurdere zorg overgaan en de kwaliteit van het leven van ouderen zou verslechteren: ‘Verwacht kan worden dat bij een kwart van de mensen het huishouden zal verwaarlozen.’

Omslag

Inmiddels is de situatie veranderd, is het verweer van de staatssecretaris. Een deel van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp is teruggedraaid en er zijn afspraken gemaakt over maatregelen op de arbeidsmarkt. Maar Van Rijns kritiek spitst zich ook toe op de inhoudelijke analyse van de onderzoekers. Zo wijst hij er in zijn brief aan de Tweede Kamer op dat gebruik wordt gemaakt van uitkomsten van een SCP-onderzoek van tien jaar geleden. ‘Toen was het uitgangspunt het verzilveren van bestaande zorgrechten. Het kabinet wil hierin juist een omslag maken door eerst uit te gaan van wat iemand nog zelf kan, met hulp uit het sociale netwerk, om vervolgens te bezien waar aanvullende zorg en ondersteuning op maat nodig is.’

Indicatie

Van Rijn heeft ook kritiek op de percentages die worden gebruikt, die stammen uit de ‘indicatiepraktijk van 2003’ . Zowel de wijze van indiceren als de effecten ervan zijn inmiddels gewijzigd. Daar wordt in het Kiwa Prismant-rapport geen rekening mee gehouden, aldus Van Rijn.

3 REACTIES

  1. Gewoon tegen mevr Marijnissen en haar AkvaKabo zeggen: al wat u in uw onderzoeken hebt vastgesteld IS ACHTERHAALD.
    Dat is natuurlijk een dooddoener eerste klas en een heel zwak tegenargument.
    Wat ik denk — en ik krijg meer gelijk dan van Rijn — is dat van Rijn met zijn ondoordachte en halfslachtige voorstellen en opdrachten flink zal worden ONDERUITGEHAALD.
    Weer is de patient de dupe.
    Marijnissen zei een onbeschoft groot bedrag in reserve; mijn vaststelling de bestuurders van verpleegtehuizen kennende: Dan is er het dubbele verdiend; die winsten publiceert of moet publiceren laar altijd maar de helft zien.
    Kun je nagaan als directeuren iets in reserve nemen hoeveel ze er van tevoren afgepakt hebben voor zichzelf ten koste van de klantpatient. SCHANDALIG.
    Wat zei marijnissen: ‘De patienten zitten bij 30 miljoen in hun eigen poep en krijgen slecht te eten en nog veel meer’. Behalve de vader van van Rijn en dan denkt de lummel dat het overal zo is.
    Om dan zo Marijnissen af te kappen zegt veel over van Rijn.
    van Rijn slaap maar door.

  2. Lees alle reacties
  3. Deze kritiek was te verwachten uit de combinatie Abvakabo FNV met KIWA. Abvakabo FNV is even minder aan het polderen en betrekt andere partijen daardoor minder bij het onderzoek en KIWA-Prismant is degelijk maar niet hoogstaand of politiek sensitief. Daarmee wil ik niet zeggen dat het onderzoek waardeloos is, maar wel dat de tegenpartijen meer geld en macht hebben en dan volstaat degelijk niet meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.