Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eerste tranche Asscher-gelden verdeeld

De eerste verdeling van de zogenoemde Asscher-gelden is bekend. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft twee landelijke en zes regionale sectorplannen gefinancierd. Hiermee moeten de arbeidsmarktproblemen die ontstaan door de bezuinigingen op de zorg worden verzacht.
Eerste tranche Asscher-gelden verdeeld
Foto: ANP Photo

Minister Lodewijk Asscher heeft in de eerste tranche 100 miljoen euro uitgetrokken en de zorgaanbieders hebben zelf 100 miljoen euro bijgelegd. Van de 100 miljoen van SZW is binnen de sectorplannen 32,5 miljoen uitgegeven aan mobiliteitstrajecten en 'Van-werk-naar-werktrajecten' en 67,5 miljoen is besteed aan scholing en instroom. De globale verdeling tussen de sectoren is daarbij als volgt: 62 procent voor de verpleging, verzorging en thuiszorg, 25 procent voor de gehandicaptenzorg en 13 procent voor de geestelijke gezondheidszorg. Van het regionaal uitgegeven budget is het grootste gedeelte naar de Brabantse zorgwerkgeversorganisatie Transvorm gegaan, bijna tien miljoen euro. Een andere organisatie met een gefinancierd plan is Utrecht Zorg, dat 6,1 miljoen aan Asscher-geld kan uitgeven aan bijscholing van medewerkers.

Blijdschap

Onderhandelaar Chris van der Vliet van de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ) is lid van de stuurgroep die over de verdeling van de gelden gaat. 'Ik ben ontzettend blij dat dit geld nu gebruikt gaat worden. Want de bezuinigingen op de zorg zijn in volle gang en de effecten worden nu al overal zichtbaar.' Volgens Van der Vliet zijn de gelden per direct aanwendbaar voor de partijen. 'De verhoudingen liggen zo dat 40 procent van het totaal bij landelijke partijen terechtkomt. Dat gaat voornamelijk om 'Van-werk-naar-werktrajecten'. De rest is bij regionale partijen terechtgekomen en daar gaat het voornamelijk om bijscholingstrajecten.' Inmiddels is de inzending voor de tweede tranche geopend en kunnen nieuwe plannen worden ingediend. Deze termijn loopt van 1 april tot en met 31 mei 2014.

 

Tabel van de verdeling onder regionale projecten

Regionaal Werkverband Arbeidsmarktregio Bedrag *1.000
Care2care Holland Rijnland
Midden-Holland
€ 3.102
deRotterdamseZorg.nl Rijnmond € 4.709
WZW Food Valley
Midden-Gelderland
Rivierenland
Zuid-Gelderland
€ 4.622
SIGRA Groot Amsterdam
Zaanstreek Waterland 
€ 4.556 
Transvorm Helmond de Peel
Midden Brabant
Noordoost Brabant
West-Brabant
Zuid-oost Brabant
€ 9.957 
Utrecht Zorg Midden Utrecht
Oost Utrecht
Gooi en Vechtstreek
€ 6.165 
VBZ-KAM Zuid Kennemerland € 2.875 
Ventura Plus Friesland € 2.634 
Viazorg Zeeland € 1.555 
WGV Zorg en Welzijn Achterhoek
IJsselvechtstreek
Stedendriehoek
Twente
€ 7.907 
WGV Zorg en Welzijn ZHZ Drechtsteden
Gorinchem
€ 1.608 
Zorg aan Zet Midden Limburg
Noord Limburg
Zuid Limburg
€ 4.572 
Zorgplein Noord Drenthe
Groningen
€ 4.349 
Zowelwerk Flevoland € 1.574 
Zorgzijn Werkt Haaglanden
Zuid-Holland Centraal
€ 4.868
ZWplus Noord Holland Noord € 2.449

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.