Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Het risico zit in de verkoop aan verzekeraars en gemeenten'

Vorige week werd bekend dat Arthur Notermans na vijf jaar in de raad van bestuur van Zaans Medisch Centrum in november begint bij Espria. In een vraaggesprek licht hij zijn terugkeer naar de care toe.
'Het risico zit in de verkoop aan verzekeraars en gemeenten'

Uw cv vertoont een mooi ritme: om de vijf jaar verandert u van functie.
'Ik vind het wel gezond voor bestuurders om om de zoveel tijd te verkassen. Dat is verfrissend voor de organisatie en voor jezelf. Toch was ik nog niet op zoek naar een nieuwe functie. Maar de uitnodiging kwam op een goed moment. Je moet zorgen dat er voldoende uitdagingen voor je liggen. Alle grote contracten voor de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum zijn getekend. De uitvoering en afronding van de nieuwbouw geven een ander perspectief.'

En toen deed zich de kans voor om naar de care terug te keren.
'Daar is nu heel veel hectiek. En het zijn de meest kwetsbare mensen die er de meeste last van ondervinden. Ik vind het een eer om in die omgeving van betekenis te kunnen zijn. Om een bijdrage te mogen leveren aan goede zorg voor de mensen die onder de oude romp-AWBZ vielen. De financiering is veranderd en er is een enorme ambulantisering gaande die voortkomt uit wensen van de cliënten, maar zeker ook vanuit de samenleving. In de nieuwe participerende samenleving heeft de meest kwetsbare groep - waartoe veel van Espria's cliënten behoren - het bijzonder moeilijk. Wie komt er voor hen op? Ik heb in het verleden in ontwikkelingslanden gewerkt, in de ggz, de gehandicaptenzorg: het past bij mij om een dienende rol te vervullen. Zo sta ik in de wereld.'

Met de portefeuille financiën bent u niet direct betrokken bij de zorg. Of begint goede zorg met voldoende financiën?
'Nee, zo zou ik dat niet zeggen. Het begint met de zorg, de dienstverlening. Financiën zijn er wel direct aan gerelateerd, geld moet het mogelijk maken. Espria is een groot bedrijf (nr. 6 in de Zorgvisie/PWC top-100 grootste zorginstellingen, red.) en een gezonde bedrijfsvoering is een randvoorwaarde voor goede zorg.'

Ligt er ook een grote vastgoeduitdaging bij Espria?
'Niet speciaal, maar Espria heeft veel vastgoed en het is zeker een van de opgaven om de risico's en aantrekkelijkheid ervan te beheren. Met het scheiden van wonen en zorg is de financiering veranderd en je moet meebewegen met de veranderde wensen van je cliënten. Maar dat is niet anders dan in andere sectoren. Als we hier bij het Zaans Medisch Centrum geen nieuw ziekenhuis bouwden, zouden we over vijf jaar ook out of business zijn. Nee, het grootste risico zit in de verkoop van je product aan verzekeraars en gemeenten.'

Dat lijkt me een hele zorg bij Espria dat vol in de 'transitiezorg' zit.
'Ik ben econoom, ik ben ervoor om de risico's te overzien en de continuïteit van het bedrijf te verzekeren zodat de dienstverlening volgens afspraak kan plaatsvinden.'

Over de omvang van de raad van bestuur na uw komst was een smalende reactie op onze website. Iedereen heeft over alle aspecten van de zorg een mening. Heeft u daar last van?
'Leuke, maar ook minder leuke reacties horen bij een publieke, maatschappelijke functie. Je leert ermee leven. Als zorgbestuurder moet je je verbinden met de cliënten, met de medewerkers en met de samenleving. In het ziekenhuis heb ik soms te maken met uitgesproken meningen van medici. De kunst is om toch iedereen de goede kant op te krijgen.'

Hoe wordt de portefeuilleverdeling met de andere drie bestuurders?
'De voorzitter heeft vooral strategie en samenwerking in zijn portefeuille, de andere twee sturen de verschillende zorgunits aan. Bij zo'n grote groep ontkom je er niet aan financiën apart te beleggen. Die mag ik nu dus vervullen.'

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.