Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

Aad Koster: ‘Abvakabo compleet onrealistisch in cao onderhandeling’

Directeur Aad Koster van werkgeversorganisatie ActiZ verbaast zich zeer over de houding van vakbond Abvakbo FNV in de cao-onderhandelingen voor de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). De eisen van de bond zijn zo onrealistisch dat ActiZ het cao-overleg heeft afgebroken.
Aad Koster: ‘Abvakabo compleet onrealistisch in cao onderhandeling’

‘In mijn loopbaan voer ik al meer dan twaalf jaar cao-onderhandelingen, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt’, zegt Koster. ‘Het gaat mij niet alleen om de buitenproportionele eisen die de bond op tafel legt, maar vooral om de toon waarmee Abvakabo FNV onze sector zwart maakt. Zoals onder andere door het meldpunt misstanden in de zorg dat zij hebben ingesteld. Dat vind ik echt betreurenswaardig.’

Werkgeverskosten

Volgens ActiZ komen de voorstellen van de bond neer op een groei van de werkgeverskosten van 11 procent voor een periode van twaalf maanden. Dat is volgens berekening van de werkgeversorganisatie meer dan 1 miljard euro in de eerste twaalf maanden.

Eisenpakket

Koster: ‘Wij vinden dat mensen in onze sector een mooie cao verdienen. Als je kijkt naar de trends in de andere cao’s dan zie je in deze financieel moeilijke tijden loonsverhogingen van ongeveer 1 procent. Over meer kan in de cao-VVT zeker gepraat worden. Maar de eisen van Abvakabo zijn zo absurd dat we hier niet mee verder kunnen. Het gaat dan zeker niet alleen over loonsverhoging maar over het hele pakket. Bijvoorbeeld de eis dat wij onze medewerkers moeten laten vastleggen op welke uren zij gaan werken. Dat kunnen wij niet doen omdat juist nu van ons gevraagd wordt flexibele zorg te bieden. We kunnen onze bedrijfsvoering niet op deze manier in het beton laten gieten.’

Lilian Marijnissen

Vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen zegt dat ActiZ de eisen van haar bond verkeerd heeft berekend. ‘Het is wonderlijk dat de werkgevers al na twee uurtjes zijn opgestapt zonder inhoudelijk op onze eisen in te gaan. Die komen echt niet neer op 11 procent en een miljard euro. Als we door hadden onderhandeld, hadden ze dat ook begrepen. Ik begrijp niet waarom ze de boel weer onderbreken.’

Berekeningen

Volgens Koster heeft Abvakbo niet gereageerd op de berekeningen die de werkgevers hebben gemaakt op basis van de looneisen. ‘Het is daarom nu afwachten tot de bond met meer realistische eisen komt. Ik wil benadrukken dat het hier niet om strubbelingen gaat die normaal zijn binnen een cao-onderhandeling, maar dat er sprake lijkt te zijn van activistisch gedrag van de kant van Abvakabo. De andere drie bonden hebben wat ons betreft wel bespreekbare eisen neergelegd. Toch willen wij Abvakabo betrekken zodat we een zo’n breed mogelijk gedragen cao kunnen afspreken voor onze mensen. Die overigens voor het overgrote deel met een vast contract en veel plezier in onze sector werken.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Verdeelde bonden herstarten onderhandeling cao VVT

Onderhandelingen cao-VVT al direct afgebroken

‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

26 REACTIES

 1. Dhr. Koster zou eens een dagje mee moeten lopen op de werkvloer!
  Misschien dat hij er dan anders over zou denken.
  Zonet was hij op radio1 om te reageren op de loonsverhogingen aan de top die er een kleine 19% vorig jaar op vooruit was gegaan.
  De leider van die lijst had zelfs vorig jaar helemaal niet gewerkt maar stond nog op de loonlijst en nam de ‘benen’ met een half miljoen euro in zijn grote broekzakken. Daar moet een gemiddelde persoon op de werkvloer 15 jaar voor werken!!! Ja ja, werken en niet alleen op de loonlijst staan.
  En wederom kreeg de opsteller van de lijst voor de broek van Koster, er waren appels en peren bij elkaar opgeteld en gedeeld door bananen.
  Hoe kom je erop? Maar geen reactie hierop, alleen dat er wetten en regels waren.
  En wij op de werkvloer dienen rekening te houden met de financieel moeilijke tijden! Momenteel branden mijn voeten van een hele dienst lopen en heb ik het gevoel dat altijd als het ‘slecht’ gaat wij de pineut zijn en in goede tijden ook niet in beeld zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. De werkgevers reageren al jaren niet op klachten over werkdruk en bureaucratie. Ze hebben een rapport ontvangen: Zorg voor verandering de werkvloer spreekt(Zie Nubasta.nl)alsmede kennis genomen van een petitie van 22500 handtekeningen van 4 landelijke actiegroepen waarin duidelijk naar voren komt dat het klopt wat Abva/Kabo zegt.De media gaven de groepen nauwelijks aandacht(waar is de democratie!) en dit komt de werkgevers goed uit maar zelfs de Kamerleden/kamercommissies en de lijsttrekkers weten van ons bestaan en erkennen de problemen. Met ontkennen komt Actiz er niet/ ze weten beter.De vakbond weet waar ze mee komen. Welke toon is in vredesnaam terecht als men niet gehoord mag worden. Werkgevers moeten zorgwerkers de kans geven om hun werk gewoon goed te kunnen doen. Daarbij horen redelijke arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Wij maken ons sterk voor betaalbare en goede ouderenzorg/ hetkan anders, de voorbeelden zijn er.

 4. studenten die te zelfstandig moeten werken zonder echte begeleiding worden straks slechte beroepsbeoefenaren, goed voorbeeld en samenwerking is nodig voor een optimale kwaliteit van zorg. Het is de Slecht functionerende leidinggevende/manager die kennelijk geen andere oplossing heeft gevonden dan een jonge student alleen op een afdeling te plaatsen. Kleine contracten en flexiliteit moeten goed betaald worden dus 3% erbij.

 5. Het word nu te heet onder de voeen van aadje,
  Als alles koek en ei was dan had je niemand gehoord.
  Maar de werkdruk is belachelijk hoog. Hoe verklaar je dat ik als leerling eerste jaars al na 3 maanden overdag alleen stond op een afdeling met 22 dementerende bewoners?
  Als reden kreeg ik te horen dat het even niet anders was en dat dit de nieuwe realiteit was.
  En abvokabo vraagt niet 11% loonsverhoging maar 3%
  Daarnaast zou het fijn zijn als er wat meer personeel op de vloer zou zijn anders had ik net zo goed een loi thuisstudie kunnen volgen.

 6. @Paul van Schijndel als je hart in de zorg die voor de patiënten is, dan lever je de zorg waar die gevraagd wordt. dat kan in een instelling, als er voor 36 of 40 uur werk is. dat kan ook zelfstandig. er zijn heel veel zzp-ers in de zorg die zich niet of minder gebonden voelen aan een instelling maar een bepaalde cliënten(groepen). Kom voor je zelf op als je niet voor een instelling wilt werken. Laat zien dat je het beter kan. wees ondernemend. Dat is mijn punt. Anders niet klagen als je de veiligheid van een dienstverband wilt.

 7. Niet werkgevers in de zorg bepalen hoeveel geld er beschikbaar komt voor loonontwikkeling in de zorg maar het kabinet en de zorgkantoren. Werkgevers zijn gebonden aan die ruimte en moeten dan een goed evenwicht zoeken tussen loonontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden aan de ene kant en de hoeveelheid medewerkers aan de andere kant. Werkgevers en werknemers zijn tot elkaar veroordeeld om er samen uit te komen. Dan passen geen exorbitante eisen.

 8. Haha die meneer Koster, de bonden niet realistisch? Volgens mij zijn die zorgbestuurders die tonnen per jaar verdienen niet meer realistisch! En wat een eenzijdig verhaal hier trouwens van Zorgvisie. Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de ABVAKABO hierop. Volgens mij zijn deze eisen namelijk helemaal niet zo absurd en willen de werkgevers de handen vrij hebben om nog meer te graaien en mensen nog flexibeler te laten werken.
  en Jos: hoor je wel wat je zegt? moet je dan 3 banen nemen? Het is te schandalig voor woorden dat werken in de zorg bijna een bijbaan aan het worden is. Ik zie om mij heen allemaal boze collega’s, ik werk in een zorginstelling in Hengelo. Iedereen is het goed zat en de actie bereidheid is groot. Meneer Koster!

 9. Jammer dat je de bestuurders in de zorg nooit hoort over hun onrealistisch loon, in deze tijden.
  Bestuurders die exorbitant betaald worden, Moet je korten op de bekostiging (via zorgkantoor) awbz per direct!! Verbeter de wereld zorgdirecteuren en begin bij jezelf!!

 10. Werknemers in de zorg verdienen al jaren slecht. Vergeleken met voorgaande jaren en met andere sectoren is die 5 procent nu vandaag de dag wel realistisch om niet onder te doen voor andere sectoren. Wil je je personeel binnen houden zorg dan dat je ons tegemoet komt.
  – Grotere contracten
  – Per functie jaar 100 euro
  bruto minimaal per trede
  vooruit. Dus sneller op je
  max, dit stimuleert ook de
  loopbaanontwikkeling
  – Voorstellen van een ploegen
  systeem. minimaal 8 uur
  diensten
  – Stimulerings regeling voor
  exellente afdelingen
  – Reiskosten vergoeding v.a 0
  km.

 11. Feiten en cijfers: Het CBS meet de organisatiegraad. Oftewel: het percentage werknemers dat lid is van de vakbond. Dat is een forse minderheid en al jaren dalend. Slechts 21% van de werknemers is lid van de vakbond. Vakbonden behouden leden door aanpalende, branchevreemde activiteiten te ontplooien als ledenbinder. Bijvoorbeeld: juridische hulp bij arbeidsconflicten. De meeste mensen hebben echter rechtsbijstand op een andere manier verzekerd, meestal in een totaal pakket voor inboedel, brand en rechtsbijstand.

 12. Waarom eindigd de cao vvt altijd ten tijde van crisis??
  De bonden zetten altijd in het begin hoog in , maar dat doen de werkgevers toch ook! Het verplegend personeel is heel slecht verenigd in een bond, ik denk dat daar al het eerste probleem begint!

 13. Actiz zou eens moeten inzien dat er op de manier hoe zij omgaan met de zorgwerkers er over enkele jaren geen zorgwerkers meer zijn en dan de werkgevers zelf aan het werk moeten, er wil toch geen jongere meer in de zorg als ze zo blijven omgaan met werknemers. Te kleine contracten, laag salaris, hard werken, te veel papierwerk en zo kan ik nog veel opnoemen. Als je als jongere alleen een contract van 16 uur krijgt met mogelijk een uitloop naar 32 uur kun je de kost niet verdienen en jongeren en ook alleenstaanden en vele anderen moeten zichzelf kunnen redden met dat salaris dus zoek je toch wat anders waar je wel fulltime aan de bak kunt en een marktcomfor salaris krijgt. Men wil wel marktwerking in de zorg maar geen markt gerelateerd salaris geven. Ik ben blij dat er nog een bond als AbvaKabo is die achter de medewerkers in de zorg staat.

 14. Ja ja, vakbonden die onrealistisch zijn. Zeggen werkgevers! Goed spel
  Treurig is dat de ándere zorgvakbonden zich voor het karretje laten spannen van de werkgevers.
  Door hun zal straks de ORT afgeschaft worden.
  Wie is er nu een schande voor de zorg??
  NU91, CNV ga je schamen. Heel snel!

 15. Een fatsoenlijk salaris ,meer vragen de werkers in de zorg niet.En een meldpunt instellen is hard nodig omdat de zelfs de basiszorg niet gegeven kan worden.Mhr Koster, wonen uw ouders in een verzorgingshuis,zo ja kijk dan eens echt om je heen en speel niet met cijfers allen

 16. De salarisverhoging van 5% is echt nodig om mederkers voor de zorg te kunnen behouden en nieuwe mederkers te kunnen vinden. Verder zijn een aantal eisen van de bond niet reel. Echter, zoals hiervoor terecht wordtopgemerkt, kan er nog veel gedaan worden aan de salarissen van deze bestuurders

 17. Geachte heer Koster, Zou u er niet eerst eens zorg voor gaan dragen dat de topinkomens met ingang van direct aangepakt gaan worden. Maakt u zich daar maar eens als eerste u druk over. Dan pas is er weer met de Vakbonden te praten.
  Wij laten ons hier in Nederland niet als perssinaasappeltjes gebruiken en zeker niet als vrijwilliger heer Aad Koster!! VWS is ook verantwoordelijk dat nog steeds naar alle commotie vanaf 2007 de bestuurders Buunen en de Wit van Sanquin Bloedbank een exorbitant salaris verdienen. En de 395.000 bloed- en plasmadonoren maar gratis en vrijwillig doneren. Buunen € 258.000,- excl. pensioenpremie en sociale lasten en de Wit 226.000,- excl. pensioenpremie en sociale lasten. Waar bent u mee bezig heer Aad Koster van de werkgeversorganisatie ActiZ!!

 18. Ja ja mensen trap nou niet in het spelletje wat over jullie hoofden wordt gespeeld. Abva kabo is een bond die al jaren goed opkomt voor onze belangen. Om dan meteen lopen bleren dat ze activistisch zijn is absurd en gewoon onderhandelingstactiek.

 19. Niet te geloven dat Abvakabo de zorgsector in en slecht daglicht zet. Mensen kiezen voor de zorg omdat zij graag willen zorgen. Misstanden, ze gebeuren zo hier en daar zeker. Maar kijk eerst eens wat er goed gaat en geef dat eens terug. recentelijk de bond opgezegt en nu zeker geen spijt van

 20. Jammer dat Abvakabo de hele zorgsector zwart maakt. Ik ben trots dat ik de zorg werk en ben niet blij dat Abvakabo er op deze manier over spreekt. Ik snap dat ze voor ons opkomen met hun looneisen, maar zie graag dat dat op een andere manier gebeurd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.