Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbesteding biedt mogelijkheid om door te stoten naar volgende generatie EPD

Mario Gibbels
Henk ter Avest van de raad van bestuur van de Meerkanten vindt de vergelijking van EPD-pakketten voor de ggz door Gartner een “zorgvuldig werkstuk”. Het is volgens hem nuttig omdat de ggz-instelling in Ermelo gaat fuseren met Symfora. Beide instellingen gebruiken een andere pakket: de Meerkanten McKesson en Symfora ChipSoft. "We willen natuurlijk naar één EPD toe."

Ter Avest heeft zich wel verbaasd over het feit dat Gartner ook Soarian van Siemens heeft meegenomen in de pakketvergelijking. “Dat leek mij niet erg consequent omdat Soarian nog in geen enkele ggz-instelling wordt gebruikt.” Verder vindt hij het jammer dat bij de vergelijking niet de ervaringen van de hulpverleners en patiënten zijn meegenomen. Ter Avest: “Daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor.”

De Meerkanten gebruikt op dit moment Horizon van McKesson. Ter Avest: “We zijn daar zeer tevreden over. Voordeel is dat McKesson een van de grootste softwareleveranciers is in de zorg. Dat betekent dat ze veel op de plank hebben liggen dat met enige aanpassingen geschikt gemaakt kan worden voor de Nederlandse markt. Nog een voordeel is dat ze een webenabeld concept hanteren.”

Het specifieke ontwikkelwerk wordt verdeeld tussen de twintigtal ggz-instellingen die in Nederland met McKesson werken. Ter Avest: “Binnen de gebruikersvereniging maakt de ene instelling het ene onderdeel geschikt voor de Nederlandse markt en de andere instelling weer een ander onderdeel. De onderlinge collegialiteit van de McKessongebruikers is groot.”

De Meerkanten zit niet vast aan McKesson, benadrukt Ter Avest. “We kijken regelmatig naar andere pakketten. Soms ziet het er mooier uit en heeft het interessante extra funcionaliteit maar we durven het dan toch niet zo goed aan omdat zo’n leverancier te weinig klanten heeft. En je wilt te allen tijde voorkomen dat je voor een pakket kiest dat vervolgens weer uit de markt wordt genomen. Dan moet je naar je medewerkers toe om te vertellen dat het toch weer een ander pakket wordt.”

De pakketvergelijking is extra actueel voor de Meerkanten omdat de ggz-instelling gaat fuseren met Symfora dat CS-Ezis van ChipSoft gebruikt. Ter Avest: “We willen natuurlijk naar één EPD toe en zijn nu bezig beide pakketten met elkaar te vergelijken. Probleem is echter dat de verschillen tussen beide pakketten in het rapport van Gartner niet zo groot zijn. Dat helpt dus niet echt.”

De Meerkanten is een van de trekkers, samen met Symfora en nog vijf andere ggz-instellingen (Parnassia Bavogroep, Lentis, Pro Persona, Karakter en Dimence), van de gezamenlijke EPD-aanbesteding van GGZ Nederland. Ter Avest: “Ik denk dat er veel instellingen zullen meedoen omdat ze ontevreden zijn met de huidige software. Zo’n aanbesteding biedt de mogelijkheid om door te stoten naar een volgende generatie EPD en het geeft je natuurlijk extra inkoopmacht.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.