Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbieder niet afgerekend op zorgplan

De overheid gaat niet controleren of zorgaanbieders alle afspraken uit het zorgplan nakomen. Wel komt er een verplichting om zo’n plan te maken.

In het zorgplan leggen de AWBZ-instelling en de cliënt concrete afspraken vast over de dagelijkse zorg. Staatssecretaris Ross-van Dorp wilde aanvankelijk deze individuele plannen verheffen tot middel voor verantwoording. Zorgorganisaties zouden jaarlijks moeten aantonen dat ze zich houden aan de afspraken.

Spanning

Ross ziet hier echter van af, meldt ze aan de Tweede Kamer in een brief over de volgend jaar in te voeren zorgzwaartebekostiging. “Het zou te veel spanning zetten op de zorgrelatie tussen cliënt en professional, terwijl die relatie juist in belangrijke mate op onderling vertrouwen gebaseerd moet zijn.”

Eisen stellen

Wel gaat ze eisen stellen aan de wettelijk verplichte ‘overeenkomst tot zorgleverantie’. Daarin verbindt de instelling zich aan de normen voor verantwoorde zorg en aan het opstellen van een zorgplan binnen x weken. Het zorgplan wordt hiermee wettelijk verplicht. Ross wil daarnaast met de zorgkantoren afspreken dat zij cliëntonderzoeken laten meewegen bij het inkopen van zorg. (Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.