Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Aanbieders leveren zorgarrangementen

Redactie Zorgvisie
Met de invoering van de zorgzwaartebekostiging in de langdurige zorg krijgen bestuurders de kans om zorgarrangementen aan te bieden. De vraag is hoe dat moet.
Aanbieders leveren zorgarrangementen

De zorgzwaartepakketten (zzp’s) zijn dit jaar ingevoerd. Vanaf nu komt de cliënt de instelling binnen met een indicatie voor een afgemeten pakket aan zorg. Zorgverleners moeten hieraan voldoen conform de vertaling van het zzp, zoals afgesproken in het zorgplan met de cliënt. Binnen een bepaalde bandbreedte mogen zij gemiddeld niet meer zorg leveren, en ook niet minder. Veel cliënten zullen vermoedelijk vinden dat ze recht hebben op meer zorg, bijvoorbeeld op een paar wandelingen per week extra. Deze wandeluren willen ze boven op de zorguren in hun zzp. Als een cliënt geen recht heeft op een hogere indicatie, kunnen zorgbestuurders volgens het ministerie van VWS toch aan deze aanvullende vraag tegemoetkomen.

Arrangementen

Herman Hellemans van adviesbureau Advisaris begeleidt veel organisaties bij de invoering van de zzp-systematiek en het opstellen van zorgarrangementen. “Zorgorganisaties mogen van VWS meer bieden dat alleen het zzp. Zij kunnen ervoor zorgen dat er extra wandelingen komen voor de cliënt door bijvoorbeeld afspraken te maken met mantelzorgers of vrijwilligers. Maar ze kunnen ook aanvullende zorgarrangementen aanbieden die cliënten met eigen geld inkopen.”

AWBZ-pot

Het aanbieden van zorgarrangementen opent deuren voor zorgaanbieders. Aanbieders die door de invoering van de zzp’s hun AWBZ-budget hebben zien inkrimpen, kunnen dit verlies wellicht compenseren met de inkomsten van zorgarrangementen. Maar hoe werkt het? Mag personeel dat uit de AWBZ-pot wordt betaald, worden ingezet om extra geld te verdienen? Is samenwerking toegestaan met externe partijen, die de arrangementen gaan verzorgen?

Spelregels

Eén ding is zeker: met het bieden van extra, particuliere zorg wordt de vermenging van publiek geld en privaat geld vrijwel onvermijdelijk. Dat zal de zorgaanbieder apart moeten verantwoorden. “Veel aanbieders worstelen op dit moment met de vraag wat kan en mag en hoe je dit het beste kunt regelen”, zegt Hellemans. “Het is een nieuw terrein en er lopen nog wat verkenningen binnen de sector wat wel en niet mag en wat de juridische spelregels zijn op dit gebied. Ik krijg hier veel vragen over van bestuurders van zorginstellingen. Het is in ieder geval een strategisch, tactisch vraagstuk waarin zorgbestuurders die de zzp’s aan het invoeren zijn, een keuze moeten maken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Bekijk de zorgvisie ondernemen special

Ondernemen special

3 REACTIES

  1. Daar gaat ie weer, weer zijn de rijken onder ons bevoordeeld want zij hebben het geld om meer zorg in te kopen en de gewone man moet hieronder lijden want de zorgaanbieder gaat ook voor het grote geld. Het zou verboden moeten worden. Waar Amerika weer vanaf wil komen ze hier nu pas mee, de rijken krijgen de meeste en de beste zorg.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.