Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Aanpak onnodige zorg begint op de werkvloer’

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Onnodige zorg is een hardnekkig probleem. Uit onderzoek in zeven ziekenhuizen blijkt dat 22 procent van de infusen en 32 procent van de urinekatheters niet (meer) nodig is. De aanpak ervan is complex maar wel degelijk mogelijk, zegt arts-onderzoeker Bart Laan (Amsterdam UMC), die woensdag op het onderwerp promoveert.
Ontwerp Zonder Titel (35)
Premium

‘Onnodige zorg is een relatief

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Destijds deed ik in Erasmus MC bij Heelkunde een project waarbij de afdeling toezegde extra te letten op onnodige zorg en met name op onnodige diagnostische aanvragen door a(n)ios. Het bespaarde bedrag mocht voor de helft worden besteed door de afdeling zelf. Dat leverde in een jaar heel veel geld op.

   Later heb ik dit project herhaald in een algemeen ziekenhuis met de focus op beeldvormende technieken en medicatie. Het bespaarde bedrag (tov een jaar eerder) werd verdeeld over de aanvragende en ondersteunende afdeling. Door samen na te gaan wat onnodig was bespaarden kindergeneeeskunde en apotheek veel geld. Idem Heelkunde en Radiologie, Interne en diverse labs. Van het bespaarde geld kochten afdelingen bv nieuwe apparatuur. Iedereen blij en belangrijkste: beter voor de patient!

   Lodewijk Schmit Jongbloed, arts (niet praktiserend), MBA
   Informatie: 06 54220710

  2. Lees alle reacties
  3. Dit zijn argumenten om twee aspecten te benadrukken: meer verantwoordelijkheid bij verpleegkundigen, en ‘Lean’ denken: elke ‘oef-ervaring’ van iemand (hier de verpleegkundige) is een aanleiding je proces te verbeteren. Hier de constatering van ‘verspilling’. Op weg naar continu verbeteren door iedereen elke dag en niet via een aantal hiërarchische trappen omdat een protocol heilig is. Dat protocol moet je dus direct kunnen aanpassen….

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.