Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Aantal cliënten en toetreders in ggz blijft toenemen

Mark van Dorresteijn
Zowel het aantal cliënten als het aantal nieuwe toetreders blijft groeien in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktscan GGZ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Aantal cliënten en toetreders in ggz blijft toenemen

In de curatieve ggz steeg het aantal cliënten in 2009 met circa 9 procent in vergelijking met het vorige jaar. Bij de langdurige ggz was eenzelfde stijging te zien. In vergelijking met 2010 steeg het aantal cliënten in 2011 met 10 procent. Opmerkelijk is dat het aantal zorgvragers tussen de 0 en 17 jaar een sterke stijging laat zien (17,1 procent). De NZa verwacht dat dit komt doordat per 1 januari 2009 de vergoeding van diagnostiek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie in het basispakket is opgenomen. Verder stijgt het aantal nieuwe cliënten in de eerstelijns ggz sneller (23 procent) dan in de tweedelijns ggz (6 procent).

Toetreders

Mede door het aantal nieuwe toetreders, wordt de ggz toegankelijker. “Een goede ontwikkeling”, oordeelt de NZa. “Dit heeft echter ook een prijs: de omzet van de curatieve GGZ stijgt door deze extra vraag.” De zorgautoriteit merkt daarbij op dat cliënten vaker extramuraal worden behandeld en minder vaak in een instelling verblijven.

Het aantal nieuwe toetreders steeg vooral in de curatieve ggz. Het aantal nam toe van 1874 aanbieders in 2008 naar 2222 aanbieders in 2009. De meeste nieuwe aanbieders zijn relatief klein en leveren vooral ambulante extramurale ggz. In de langdurige ggz bleef het aantal aanbieders gelijk.

Overproductie

De overproductie (meer zorg geleverd dan afsproken in de budgetafspraken) binnen de tweedelijns curatieve ggz verdubbelde in 2009 nog tot 63,4 miljoen. In 2010 daalde dit bedrag weer tot 58,8 miljoen euro. Ook in de langdurige ggz was er sprake van daling. Van 9,7 miljoen in 2008 naar 5,3 miljoen in 2010.

Betaalbaar houden van ggz

De NZa noemt de betaalbaarheid van de ggz een belangrijk punt van aandacht. Zeker omdat de groei in deze sector groter is dan in andere zorgsectoren. Om onbedoelde prikkels weg te nemen werkt de NZa aan oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn de oplossing om geld van de AWBZ naar de Zvw over te hevelen (de knip GGZ) en het recente advies over de basis ggz om zorg dicht bij huis te regelen. Ook werkt zij met de sector aan een betere tariefonderbouwing. Voor 2013 en verder heeft de NZa de minister geadviseerd over te gaan naar prestatiebekostiging met een belangrijke rol voor de zorgverzekeraar om kosten te beheersen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

Lees meer:

Marktscan Geestelijke Gezondheidszorg (PDF)

Lees ook:

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

NZa: Nieuwe bekostiging ontlast tweedelijns ggz

NZa: Ggz mag budget blijven overhevelen

5 REACTIES

  1. ne dat komt ook van dat er veels te veel mensen achter de geraniums zitte en dat zijn ook mensen die graag werken willen maarniet aan het werk kunnen komen dat er zoveel polen aan het werk zijn terwijl zij graag willen werken die worden nu buiten gesloten daar is deze de oorzaak van buitenlanders aan hetwerk en de nederlanders zitten achter de geraniums dat kan toch niet de bedoeling zijn maar het gebeurd welen daar bedoel ik mensen mee die graag wilen werken en die komen niet aan het werk zo, die krijgen er aleen aar moeilijk mee en dan kunnen zij met GGz in anraking komen ik persoonlijk vidt dat niet goed en dan vallen zij ook nog over dat er bezunigt moet worden, hoe denken zij er ovr mensen met en kleine beurs dat kunnen zij toch niet bekostigen schippers moet toch eens nadenken volgens mij moet zij eens opgenomen worden dan kan zij er misschien over mee praten het is in en in triest van hoe zij er over praat

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.