Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19 procent

Mark van Dorresteijn
Het aantal gevallen van euthanasie kwam vorig jaar met 3136 meldingen 19 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat blijkt het jaarverslag over 2010 van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie, dat VWS vrijdag heeft gepubliceerd.
Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19 procent

In bijna alle gevallen hebben de commissies vorig jaar geoordeeld dat de arts volgens de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. In negen zaken was dat niet zo. Deze zaken zijn doorgezonden naar justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Stijging

Er is al jaren sprake van een stijging. Vorig jaar ging het in 2910 gevallen om levensbeëindiging op verzoek. Bij 182 personen was sprake om hulp bij zelfdoding. In de overige gevallen ging het om een combinatie. De stijging zorgde ervoor dat langer gewacht moest worden op het oordeel van de toetsingscommissies, ondanks uitbreiding van mankracht. De gemiddelde tijd tussen de melding en het oordeel was 63 dagen, terwijl de arts eigenlijk binnen enkele weken uitsluitsel moet krijgen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Artsen wachten maanden op oordeel euthanasie

Artsen melden steeds meer euthanasiegevallen

‘Recht op waardig levenseinde komt snel’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.