Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zorgbanen met 14 duizend gestegen

Anouk Brinkman
Het aantal banen in de gezondheidszorg is in het tweede kwartaal van 2018 met 14 duizend gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Aantal zorgbanen stijgt

Samen met de sectoren handel, vervoer en horeca steeg het aantal banen in de gezondheidszorg het afgelopen kwartaal het meest. Het aantal zorgbanen is met deze stijging weer bijna net zo groot als zes jaar geleden. Tussen 2012 en 2016 gingen in de zorg nog ruim 70 duizend banen verloren, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Banengroei CBS
Bron: CBS

Toename vacatures

Ook het aantal vacatures is het afgelopen kwartaal in de zorg toegenomen. In het tweede kwartaal van 2018 waren er ruim 30 duizend vacatures voor een baan in de zorg beschikbaar. Ook in andere sectoren is het aantal vacatures veelal gestegen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal openstaande vacatures in totaal een recordhoogte heeft bereikt. Eind juni waren er 251 duizend vacatures, een toename van 16 duizend in het tweede kwartaal. Daarmee werd het vorige recordaantal van eind 2007 met 2 duizend overtroffen.

Gespannen arbeidsmarkt

Het CBS constateert ook dat de spanning op de arbeidsmarkt verder toeneemt: er is onvoldoende personeel beschikbaar om het stijgende aantal vacatures in te vullen. Tegenover elke openstaande vacature stonden afgelopen kwartaal gemiddeld 1,4 werklozen. Daarmee nadert de spanning volgens het CBS die van 2008, toen er 1,3 werklozen waren per openstaande vacature.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.