Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Aantallen operaties verschillen sterk per ziekenhuis

Er zijn in Nederland aanzienlijke regionale verschillen tussen het aantal operaties dat ziekenhuizen uitvoeren bij dezelfde aandoening. Dat blijkt uit een onderzoek van Vektis en Plexus in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Aantallen operaties verschillen sterk per ziekenhuis

Voor het eerst is voor twaalf veel voorkomende aandoeningen onderzocht hoe vaak artsen overgaan tot een operatieve ingreep. Het blijkt dat operaties in een bepaalde regio soms 2 tot 5,5 keer vaker voorkomen dan elders in het land. Zo is bijvoorbeeld de kans op een operatieve ingreep bij spataderen in de kop van Noord-Holland bijna drie keer groter dan in de Achterhoek. Bij rughernia opereren sommige ziekenhuizen 5,5 keer vaker dan elders. Bij de operatieve behandeling van staar, galstenen, halsslagadervernauwing, heup- en knievervanging, liesbreuk en het knippen van amandelen is het verschil kleiner. Daar voeren artsen in sommige regio’s ongeveer twee keer zo veel operaties uit als in andere regio’s.

Overbehandeling

Het is niet duidelijk waarom artsen in het ene ziekenhuis eerder besluiten tot opereren, terwijl artsen in een ander ziekenhuis juist terughoudend zijn met de ingreep. De onderzoekers corrigeerden indien nodig voor variabelen als leeftijd, geslacht en sociaal-economisch status van de patiënten. Praktijkvariatie kan volgens de onderzoekers duiden op over- of onderbehandeling en daarom is er vaak een directe relatie met de kwaliteit van de geleverde zorg. ZN wil met de medisch specialisten in gesprek om te kijken hoe ze gezamenlijk de praktijkvariatie kunnen verminderen.

Declaratiegegevens

Voor het onderzoek zijn de declaratiegegevens gebruikt van alle Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

Achmealijst met kankeroperaties is niet volledig

Achmea start selectieve inkoop complexe operaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. Cijfers die indicaties geven en om verder onderzoeken en veranderingen vragen. Oordelen over de huidige praktijk is belangrijk maar moet altijd binnen een gewogen context plaatsvinden. Chirurgenwerk blijft tenslotte mensenwerk met het risico op fouten en afwijkingen. Maar dat kan en mag geen excuus zijn voor het ontlopen van een open verantwoording van fouten en verkeerde keuzes. De patiënt hier eerder bij betrekken betekent dat risico’s en beslissingen gemeenschappelijk gedragen kunnen worden. Fouten moeten ook leerervaringen zijn en niet verdwijnen in excuus verklaringen of een rechtsgang. Het voorkomen van fouten moeten een permanent streven zijn binnen het werkproces rondom een operatie en beginnen met een valide diagnose waarin duidelijk en inzichtelijk beschreven wordt welke afwegingen samen met de patiënt genomen zijn om tot een operatieve ingreep over te gaan. Ook zou verantwoord moeten worden op welke wijze de operatie heeft bijgedragen aan herstel of stabiliteit van de lichamelijke zelfredzaamheid en functioneren van de patiënt (voor zover dat een afgesproken doel was).De veiligheid van de patiënt moet verbonden worden met de kwaliteit van de ingreep, de behandeling en de nazorg. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de “productie”die ook gerealiseerd moet worden in een ziekenhuis. Het streven moet uiteindelijk zijn dat elk ziekenhuis zijn operatieve ingrepen dus danig weet te borgen dat fouten en afwijkingen in de dagelijkse praktijk terug gebracht worden tot een aanvaardbaar minimum. En dat de patiënt een deelnemer wordt die een inbreng heeft in de keuzes en beslissingen rondom zijn medische behandeling.

 2. Lees alle reacties
 3. In de jaren ’80 en ’90 deed ik veel onderzoek over de interdoktervariatie. In een groot onderzoek in de werkgebieden van het Zwolse en Twentse ziekenhuizen onderzochten we de variatie per gemeente en die tussen 10 ziekenhuizen. In ons rapport “Hier meer, daar minder… vonden we o.a.voor septumcorrectie een factor 7 als verschil, voor chirurgie deed het hoogste ziekenhuis 7 maal zoveel operties bij een vergelijkbare bevolking dan het laagste, voor baarmoederoperaties was die factor 3 en bij borstoperatie werd in het ene gebied 4 maal zoveel geopereerd als in het andere gebied.
  Uit gesprekken met specialisten destijds bleek dat het vooral het goed kunnen, het hoby-achtige en het idee dat een operatie de enige manier was om de klacht te verminderen de redenen waren voor een hoge activiteit.
  Mijn steling was toen dat de prognose van een patient niet bepaald wordt door de ziekte die hij heeft maar door de dokter die hij treft.
  Overigens bleek ook uit mijn interdoktervariatieonderzoek dat tussen husiartsen ook heel erg grote verschillen waren. Zo schreef de ene arts 20 maal zoveel antibiotica voor dan de andere en bij de tranquillizers/slaapmiddelen was die verschilfactor 10, in de ene praktijk werden dus 10 maal zoveel tranquillizers/slaapmiddelen voorgeschreven dan in de andere.
  Helaas is er te weinig gedaan destijds met deze toch wel schokkende verschillen.

 4. Dood of levend want dat is wat er niet wordt verteld en dit speelt zich af in bijna 40 ziekenhuizen van de 100 waar dit het geval is met de HSMR richtlijnen, de werkelijkheid is waarschijnlijk de beroepsgroep kennende veel hoger! Dit recht heb je als patiënt om te weten voordat de behandeling gaat plaatsvinden zodat je deze keuze zelf kan maken want in de kist kan je niet meer veranderen en is er maar een directe richting en dit is de grond in. 150.000 medische fouten vermijdbaar ieder jaar minimaal in ziekenhuizen volgens de volledige cijfers van een groot wetenschappelijk onderzoek door VWS, Nivel-C.Wagner! Hiervan zijn ruim 10.000 patenten invalide geworden kort of langdurig is ook nog de vraag? Ruim 10.000 patiënten zijn overleden vermijdbaar. Dit is allemaal de doofpot in gegaan door deze beroepsgroep en overheid! De zorgverzekeraars weten heel goed wat er speelt want deze problematiek is al jaren schokkend maar wordt met alle middelen bedekt gehouden door iedereen!!! Dit is misdadig en dient strafrechtelijk Europees beoordeelt te worden omdat in deze gedragingen het Openbaar Ministerie mee doet vanwege hun eigen belangenverstrengelingen, hoofdzakelijk financieel! Vorig jaar heb ik vragen hierover gesteld tijdens een congres van ELSEVIER beste ziekenhuizen en men zei gewoon dat ze de informatie niet gaan geven en dat we hier geen recht op hebben over de kwaliteit ziekenhuizen over leven en dood! Ik zei dat we dit wel hebben en ook krijgen en dat dit is strijd is met de rechten van de mens die worden nu grootschalig geschonden en met de nodige aantoonbare vermijdbare schade die in heel veel gevallen dodelijk zijn geweest!!! Hiervan zijn heel veel kinderen overleden die nog bij hun ouders hadden kunnen zijn als ze de informatie hadden gehad die ze nu wordt onthouden bewust en dit is gewoon crimineel met de hoogste kwalificatie en ze gaan gewoon door en ze verrijken zich respectloos deze morele top bestuurders!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.