Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ab Osterhaus houdt aandelen in vaccinbureau

Viroloog Ab Osterhaus houdt aandelen in ViroClinics, een farmaceutisch onderzoeksbureau dat meewerkt aan de productie van vaccins tegen Influenza A, beter bekend als de Mexicaanse griep. Osterhaus werkt ook een dag per week voor het bureau, blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos.

Osterhaus heeft bijna tien procent van de aandelen in handen, bevestigt bestuursvoorzitter Anton Westerlaken van het Erasmus Medisch Centrum, de werkgever van Osterhaus. “Voor mij is transparantie het belangrijkste”, zegt Westerlaken in de uitzending van Argos.

34 miljoen vaccins

Osterhaus is op het gebied van de virologie de belangrijkste adviseur van de overheid. Het aantal vaccins dat minister Klink van Volksgezondheid kocht tegen de griep is veel groter dan in andere Europese landen. In België is de toon van deskundigen bijvoorbeeld ook veel gematigder dan in Nederland. Daar vergeleek niemand de influenza A met de Spaanse griep die tussen 1918 en 1919 aan 50 tot 100 miljoen mensen het leven heeft gekost. Osterhaus deed dat wel. De verwondering was vaak ook groot toen bleek dat RIVM-deskundige Roel Coutinho liet weten dat het toch om een gewone griep gaat.

Intellectueel eigendom

Osterhaus stelt dat hij niet veel verdient aan zijn aandelen in ViroClinics bv. In ieder geval minder dan een voltijd werkende hoogleraar. “Voor de mogelijke uitbetaling van zijn intellectueel eigendom zijn de aandelen aan hem toegekend”, meldt bestuursvoorzitter Westerlaken. Het Erasmus MC is de grootste aandeelhouder van ViroClinics. “Vanuit de belangen van het Erasmus gezien hoop ik dat Osterhaus schat- en schatrijk wordt van die 9,8 procent, want dan hebben wij immens veel geld om prachtig onderzoek, goede patiëntenzorg en uitstekend onderwijs te leveren.”

‘Geen aandelen’

In een interview met de Telegraaf liet Osterhaus overigens nog weten geen aandelen te hebben in het bedrijf. “Alsof ik belang zou hebben bij een griepepidemie en mijn aandelen daardoor in waarde zouden stijgen. Onzin. Want ik heb helemaal geen aandelen! Ik probeer slechts het land goed voor te bereiden op de dingen die vrij zeker gaan komen. Dat is mijn taak.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Virusremmers voor verpleeghuispersoneel inefficiënt

Nederland krijgt veel minder griepvaccins

‘Geen bewijs voor werking Tamiflu’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.