Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abrona ondergaat complete gedaanteverandering

[Exclusief] Abrona 'verliest' 800 cliënten aan de Wmo. Om in de participatiemaatschappij te kunnen overleven, moet de dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking niet alleen reorganiseren maar ook de focus verleggen. De organisatie ondergaat een metamorfose.
Abrona ondergaat complete gedaanteverandering
Foto: Abrona

‘Voor veel van onze medewerkers werd de verandering pas echt concreet toen hier in januari twee directeuren vertrokken’, zegt Abrona-bestuurder Jan Duenk. ‘Voor die tijd zijn de medewerkers wel betrokken geweest bij de gesprekken over de transitie, maar dat was voor veel van hen toch nog een abstract begrip. Inmiddels is het hun wel duidelijk dat het menens is. In februari worden nog eens drie managers boventallig.’

Decentralisaties

Het tij van de verandering voor Abrona wordt veroorzaakt door verschillende decentralisaties. Door de invoering van de nieuwe Wmo in 2015 zullen 800 van de 2000 cliënten niet meer onder de hoede van Abrona vallen maar de verantwoordelijkheid zijn van circa 22 verschillende gemeenten. De nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Participatiewet hebben gevolgen voor de instroom van cliënten en de zorgtarieven.

Kerntaken

Abrona wil verder door de focus te leggen op vier ‘kerntaken’. Eén manager is verantwoordelijk voor de zware Wlz-zorg in zorgzwaartepakketten (zzp’s) 5 tot en met 8. Dit is het deel van de zorg dat in de toekomst redelijk stabiel blijft en betreft ongeveer 60 procent van het cliënteel. Met deze groep heeft Abrona veel ervaring en beschikt het over de juiste intramurale voorzieningen. Een tweede manager richt zich op het gedeelte van zorg dat zich bevindt in de zzp’s 1 tot en met 4. Dat is zorg waarvan niet duidelijk is wat er in de toekomst mee gebeurt. Hier is een flexibele kerntaak voor opgericht die snel kan schakelen op de verschillende veranderingen. De derde kerntaak is behandeling en expertise. En ten slotte is er de Wmo-kerntaak. Naar dit domein gaan 800 huidige cliënten. Voor deze kerntaak is manager Ageeth Wildeman verantwoordelijk.

‘In de Wmo beginnen wij nu letterlijk met nul’, zegt Wildeman. ‘In deze kerntaak zijn we echt aan het ondernemen samen met gemeenten en partners. We doen mee met pilots en participeren in wijkteams.’ Volgens Wildeman wordt van de medewerkers binnen haar kerntaak veel zelfstandigheid gevraagd. ‘Dat is toch een mooie kans. Het biedt onze mensen de mogelijkheid nieuw werk te doen.’

Medewerkers

Door de transitie verdwijnen de komende drie jaar 150 voltijdbanen. ‘Dat blijft zeer doen, hoe je het ook wendt of keert’, zegt Duenk. ‘Maar voor de medewerkers die blijven, hebben we cursussen en mogelijkheden om te ontwikkelen naar de nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Ook ondersteunen we bij het vinden van andere en nieuwe uitdagingen. Wij stimuleren de medewerkers, net zoals onze cliënten, om hierin de eigen regie te nemen.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.