Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo blokkeert overleg cao VVT

Mark van Dorresteijn
Vakbond Abvakabo FNV heeft het overleg cao VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) een paar minuten voor de start afgezegd. Daardoor is het eerste overleg over de nieuwe cao in het water gevallen, zo stellen werkgeversorganisatie Actiz en vakbond CNV Publieke Zaak.
Abvakabo blokkeert overleg cao VVT
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De partijen stelden in een vooruitblik op de cao-onderhandelingen dat zij zo snel mogelijk een nieuwe cao wilde afspreken die algemeen verbindend wordt verklaard. Daardoor zouden zij een sterkere positie hebben tegenover gemeenten die zijn gestart met de aanbesteding van onder andere huishoudelijk zorg. Lilian Marijnissen van Abvakabo zegt in de vooruitblik dat zij er alles aan willen doen om het conflict met Actiz op de lossen. ‘Bij deze nieuwe besprekingen willen we echt het conflict proberen op te lossen met ActiZ. We zullen er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. De belangen zijn er groot genoeg voor nu de zorgtransitie voor de deur staat.’

Extra voorwaarden

De vakbond meldde zich twee minuten voor het begin van het overleg per e-mail af, zo laat Actiz weten. ‘Gezien de hervormingen in de zorg en de ingrijpende gevolgen daarvan voor medewerkers en cliënten, is het van groot belang dat er een breed gedragen cao wordt afgesloten. Daarom wilde ActiZ niet zonder Abvakabo FNV beginnen met deze cao-onderhandelingen.’ In de mail schrijft Abvakabo dat zij pas willen onderhandelen over een nieuwe cao VVT als in het kader van de Stichting van de Arbeid bindende afspraken zijn gemaakt over nulurencontracten in de zorg. ActiZ-directeur Aad Koster reageert verontwaardigd op de last minute afmelding van Abvakabo FNV: ‘Zo ga je niet met elkaar om. ActiZ zet zich enorm in om met alle partijen tot een nieuwe cao te komen. Zeker in deze voor onze branche zo turbulente tijd. Abvakabo FNV stak afgelopen zaterdag – zoals zij op hun website melden – symbolisch de hand uit naar werkgevers om snel tot een goede cao te komen. Daar kan ik deze actie niet mee rijmen.’

Loodzware tijd voor werknemers

Ook de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ uit onvrede over de actie van Abvakabo. Onderhandelaar Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak: ‘De bezuinigingen en de stelselwijziging hebben grote gevolgen voor zorgvragers en voor werknemers in de sector. Onzekerheid over het behoud en de invulling van het werk maakt dit voor tienduizenden werknemers in de sector een loodzware tijd.’

Volgende overleg

De partijen hebben inmiddels allemaal hun voorstellen openbaar gemaakt. Op woensdag 2 juli vindt het tweede geplande overleg plaats. ‘Abvakabo is daarbij gewoon uitgenodigd’, laat Actiz tot slot weten. Abvakabo was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. En bedankt Abvakabo…..de gemeenten zijn hierdoor vooral voor de lachende derde. Zie bijgevoegde tekst uit Zorgvisie van 30-06-2014:
    De partijen geven in Zorgvisie Weekoverzicht aan dat zij samen hard willen werken aan een algemeen verbindend verklaarde cao VVT. Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV noemt de thuiszorg als belangrijkste sector in de onderhandelingen, juist omdat de gemeenten starten met aanbesteding van huishoudelijke hulp: ‘Het is belangrijk dat we dan een algemeen verbindend verklaarde cao VVT hebben. Als wij niet met een minimumloon komen, zullen gemeenten mogelijkheden zoeken om de prijzen naar beneden te krijgen.
    Wat hoopt de Abvakabo met hun last-minute afmelding dan in godsnaam mee te bereiken?

  2. Lees alle reacties
  3. Toch typisch dat Actiz reageert op het proces en niet op de inhoud. Terwijl een verbod op nuluren-contracten op handen is, willen Actiz en de andere bonden daar (nog) niet aan geloven. Liefst willen ze de nuluren-contracten in stand houden. Ik vraag me nog steeds af waarom er zoveel weerstand is tegen een verbod op nuluren-contracten. De zorg en met name de ouderenzorg is heel goed planbaar en dus zijn nuluren-contracten niet nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.