Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Academische ziekenhuizen boeken prima resultaat

De acht academische ziekenhuizen zagen hun 'winst' in 2007 bijna verdubbelen vergeleken met het jaar daarvoor. Gezamenlijk realiseerden de academische ziekenhuizen een nettowinst van 91 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van internetdatabank Zorgsectorinfo.nl.

Rendement van 14 procent

Gezien het gezamenlijk eigen vermogen van ruim 650 miljoen euro betekent het positieve resultaat van 91 miljoen een rendement van 14 procent. De gezamenlijke omzet steeg met 12 procent naar ruim 5,1 miljard euro. De omzetstijging varieert bij de verschillende ziekenhuizen, van 5 tot 21 procent, en zorgde alom voor betere resultaten. Alleen het Leids Universitair centrum maakte in 2007 verlies.

Buffer voor innovatie

Het AMC in Amsterdam en het UMC Sint Radboud in Nijmegen draaiden in 2006 nog verlies maar boekten in 2007 beide een positief resultaat van ruim 3,5 miljoen. De personeelsbezetting liep licht terug, bij het AMC het sterkst met ruim 70 fte. Een woordvoerder van het AMC bevestigt dat een ‘selectieve vacaturestop’ en efficiëntere exploitatie hun werk hebben gedaan. Maar “bezuinigen om een sluitende begroting te krijgen” is niet aan de orde bij een umc en een winststreven al helemaal niet. “Het AMC streeft naar een buffer van 10 miljoen om ruimte te hebben voor innovatie.”

Het UMC in Utrecht ging van 25,6 miljoen euro in het topjaar 2006 terug naar 6 miljoen. Nog steeds geen slecht rendement op eigen vermogen van bijna 4 procent. In Utrecht steeg de personeelsbezetting met 138 fte.

Uitschieter VU mc

Absolute uitschieter was het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het resultaat steeg van ruim 5 miljoen euro in 2006 naar ruim 41 miljoen in 2007: een rendement van ruim 58 procent op het eigen vermogen. De personeelsbezetting nam hier met 3 procent toe tot bijna 5100 fte. Een woordvoerder tekent hierbij aan dat de stijging grotendeels te danken is aan incidentele inkomsten waaronder een nacalculatie van 17 miljoen van de Nederlandse Zorgautoriteit. “Heel blij” is het VU mc met het resultaat van 6 miljoen uit de normale bedrijfsvoering dankzij een hogere productiviteit en meer doelmatigheid, aldus de woordvoerder.

Meer stijgers

Op de tweede plaats staat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hier werd het positieve resultaat van 2006 ruim verdubbeld tot 26 miljoen euro in 2007. Ook hier steeg de personeelsbezetting licht.

Het UMCG in Groningen zag de omzet met 21 procent flink stijgen, maar dat resulteerde niet in een substantiële toename van het nettoresultaat. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Ziekenhuis drukker met administratie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.