Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Accepteer geen faillissement ziekenhuis’

De politiek mag geen faillissementen van ziekenhuizen accepteren. Dat zeiden de voorzitters van CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV vrijdag tijdens een bijeenkomst bij het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat ging in juni failliet en werd daarna overgenomen door drie ziekenhuizen in de buurt.
'Accepteer geen faillissement ziekenhuis'
Foto: ANP

‘Er zijn meer kleine ziekenhuizen die het niet zo goed doen. Het zou zo nog eens kunnen gebeuren dat er eentje failliet gaat’, aldus Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk.

Ontslag

Bij het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd al het personeel ontslagen. Een deel van hen heeft inmiddels een nieuw, kortlopend contract gekregen. ‘Ik sprak vandaag mensen die 29 of 14 jaar in het ziekenhuis gewerkt hebben. Die kregen een nieuw contract voor drie maanden of een half jaar. Met een proeftijd van een maand. Alsof je na al die jaren nog moet bewijzen dat je goed bent in je werk’, zei Van Brenk. ‘En dan ook nog met een lagere inschaling, dus ze gingen er financieel op achteruit.’

Fusiegarantie

Financiers moeten ervoor zorgen dat een ziekenhuis overgenomen wordt vóórdat het failliet gaat, vinden de bonden. Als dat gebeurt, is er sprake van een fusiegarantie. Dat wil zeggen dat het personeel zijn baan behoudt. Als een ziekenhuis eerst failliet gaat, wordt iedereen ontslagen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.