Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountant steeds duurder voor ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2014 zijn de accountantskosten voor ziekenhuizen wederom gestegen. Zij betalen 24 procent meer. In 2013 waren de kosten voor een deel van de ziekenhuizen ook al met een kwart omhoog gegaan.
Accountant steeds duurder voor ziekenhuizen
Foto: iStock

In de care namen de accountantskosten af. Dat blijkt uit berekeningen van inkoopcoöperatie Intrakoop.

Zorgsector

In zijn totaliteit zijn de kosten van accountants voor zorgorganisaties vorig jaar met 6,9 procent gestegen. In totaal is de hele zorg 72 miljoen euro kwijt aan de inhuur van accountants. De accountants rekenden meer voor de extra werkzaamheden die zij moesten uitvoeren vanwege alle wijzigingen in de bekostiging en transitie in de zorg.

Cure

De accountantskosten stegen in de ziekenhuissector met name door onzekerheid over de vaststelling van de ziekenhuisomzet als gevolg van onduidelijkheid over dbc-declaraties en werkzaamheden in het kader van zelfonderzoek. Dat is een voortzetting van de trend het jaar daarvoor. Bovendien vielen vorig jaar de tijdelijke transitievergoedingen grotendeels weg. Ggz-instellingen kregen te maken met een stijging van 4,4 procent van hun accountantskosten.

Care

In de vvt en de gehandicaptenzorg daalden de kosten. Verpleeg- en verzorgingsinstellingen zagen hun totale accountantskosten met een procent dalen. De gehandicaptenzorg betaalde 10,7 procent minder aan hun accountant.

Jaarverslagen zorg

Intrakoop voerde een analyse uit aan de hand van 808 jaarverslagen uit de ziekenhuissector, de ggz, verpleging en verzorging en gehandicaptenzorg. Zo’n 57 procent van de totale accountantskosten betreffen kosten voor de controle van de jaarrekening. Deze kosten stijgen in 2014 met 2,8 procent. Juist de uitgaven aan overige controlewerkzaamheden en niet-controlediensten stijgen fors: respectievelijk 11,6 en 21,2 procent. De kosten voor fiscale advisering blijven ten opzichte van 2013 nagenoeg gelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.