Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea en Menzis willen meerjarige contracten

Achmea gaat dit jaar meerjarenafspraken maken met AWBZ-zorgaanbieders. Ook Menzis denkt over langerlopende contracten met zorginstellingen.

Achmea maakt in de AWBZ dit jaar voor het eerst meerjarenafspraken, zodat instellingen meer zekerheid hebben als ze investeringen willen doen. “Als ze voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en we ze kunnen benchmarken en monitoren, willen we afspraken maken voor bijvoorbeeld twee jaar”, zegt woordvoerster Christine Rompa in Zorgvisie magazine dat later deze maand verschijnt.

Ggz zorg

Achmea begint hiermee in de ggz, omdat deze sector naast AWBZ-zorg ook kortdurende zorg levert. De prijzen van deze genezingsgerichte zorg – die valt onder de Zorgverzekeringswet – worden over enkele jaren losgelaten. Rompa: “De ervaringen die we nu in de AWBZ opdoen, kunnen we gebruiken als we moeten gaan onderhandelen over de prijzen van behandelingen in de Zorgverzekeringswet.”

Menzis

Menzis overlegt over meerjarenafspraken met de Groningse ggz-organisatie Lentis. De bestuurders van Lentis, Parnassia Bavo Groep en Mondriaan Zorggroep pleitten eind 2008 voor driejarige contracten in het manifest Naar een duurzame ggz. Lentisbestuursvoorzitter Bert van der Hoek heeft “goede hoop dat het gaat lukken”. Woordvoerder Michael Verheul van Menzis wil “zover niet gaan”, maar bevestigt de gesprekken. “Mocht het tot afspraken komen, dan willen wij die natuurlijk het liefst ook met andere aanbieders.” De andere drie grote verzekeraars, CZ, Agis en UVIT, melden desgevraagd dat zij niet denken over meerjarige contracten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Fusie Lentis en GGZ Friesland is afgeblazen

Gebrek aan contanten in ggz opgelost

Ggz weigert zzp’s in te voeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.