Sinds 2013 hebben de zorgkantoren van Agis en Achmea het meeste gekort op de tarieven voor zzp’s in de langdurige zorg. Sinds 2015 is de AWBZ veranderd in Wet langdurige zorg (Wlz) en heten zorgkantoren Wlz-uitvoerders. Ook de eerste maanden van 2015 zijn door de NZa meegenomen in de marktscan.
Wlz-uitvoerders
In 2014 is het meeste gekort door zorgkantoren, gemiddeld 5,4 procent. In 2013 was dat nog 3,1 procent. In het huidige jaar 2015 is de korting op de care weer ligt gedaald naar gemiddeld 4,2 procent. De Wlz-uitvoerders van Agis en Achmea weken af van deze trend. Bij hen steeg de gemiddelde korting in 2015 ten opzichte van 2014. De laagste kortingen zijn in 2014 te vinden in de zorgregio’s van Zorg en Zekerheid (1,5 procent) en in de regio’s van DSW (2,3 procent). De kortingen zijn in heel het land het sterkst op de extramurale functies. Gemiddeld bedroeg de gemiddelde korting voor langdurige zorg buiten de instellingsmuren 7,6 procent.
Zorgzwaartepakketten (zzp’s)
Mensen met een indicatie voor Verblijf krijgen zorg toegekend in de vorm van een zorgzwaartepakket, het zogenoemde zzp. In dit dossier volgt Zorgvisie de ontwikkelingen.
Teniet gedaan
Alle kortingen ten spijt stegen de kosten vande langdurige zorg nog steeds de afgelopen jaren. Tussen 2013 en 2014 stegen de kosten van de langdurige zorg met 433 miljoen euro, oftewel 2,2 procent. In de ouderenzorg namen de gemiddelde kosten per patiënt toe vanwege een zwaardere zorgvraag. De daling van het gebruik van het aantal lichte zzp’s is groter dan de toename in de zwaardere zzp’s. De NZa concludeert dat er niet zozeer meer mensen zorg krijgen, maar dat er naar verhouding meer zwaardere zorg wordt ingezet. Dit compenseert de besparing op de lagere zzp’s.