Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea lijdt verlies op zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het noodweer van de afgelopen weken en hogere zorgkosten dan geraamd zorgen ervoor dat het operationeel resultaat van het Achmeaconcern tot onder het nulpunt is gedaald.
grafiekomlaag300stockxchng.jpg
Foto: Stockxchng

Dat laat de verzekeraar weten.

Zorgpremies
Achmea had net de zorgpremies over 2015 en 2016 verlaagd tot onder de kostprijs. De verzekeraar zegt op deze manier 810 miljoen euro te hebben terug gegeven aan zijn verzekerden. Daarna bleken de zorgkosten harder te stijgen dan de verwachting was. Onder meer de ontwikkeling van de kosten van geneesmiddelen is hiervan de oorzaak. Vorig jaar maakte Achmea bij de presentatie van de halfjaarcijfers nog een nettowinst bekend van 272 miljoen euro.  

Verevening
De raming van de zorguitgaven is afhankelijk van de inschatting van een groot aantal factoren, zo stelt Achmea. Pas bij de definitieve vaststelling van de vereveningsbijdrage, drie jaar na afloop van een tekenjaar, bestaat zekerheid over het schaderesultaat. De aanpassing van de raming van de zorguitgaven is minder dan een procent van de premie-omzet van de zorgactiviteiten.

Noodweer
De schade door de zware hagel- en onweersbuien is opgelopen tot een brutobedrag van 260 miljoen euro. Volgens Achmea heeft het noodweer deze keer een extreme impact op het budget.  Op groepsniveau leiden de extra kosten op zorg en schade tot een beperkt negatief operationeel resultaat over de eerste zes maanden van dit jaar. Achmea publiceert de definitieve halfjaarresultaten op 11 augustus 2016. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.