Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Achmea vangt grote vis zorgfraude

Een behandelcentrum dat jarenlang ten onrechte zorgdeclaraties indiende, moet ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen. Dat bevestigt zorgverzekeraar Achmea tegenover RTL Nieuws.
Achmea vangt grote vis zorgfraude

Medisch Centrum Rhijnauwen uit Bunnik voerde jarenlang laboratoriumonderzoeken voor patiënten uit, en declareerde de nota’s bij Achmea. Daarbij werd ten onrechte aangegeven dat het onderzoek was aangevraagd door huisartsen, waardoor het voor vergoeding in aanmerking kwam, zo meldt RTL Nieuws.

Zaak

Uit een steekproef door Achmea bleek enkele jaren geleden echter dat vrijwel alle aanvragen afkomstig waren van alternatieve zorgverleners, zoals natuurartsen, orthomoleculaire artsen en diëtisten. Die zorg komt niet voor vergoeding in aanmerking. Achmea verweet de zorgaanbieder fraude, en eiste voor de rechter een schadevergoeding van ruim één miljoen. Medisch Centrum Rhijnauwen en haar bestuurders presenteerde een waslijst aan verweren. Zo ontkennen zij dat er sprake is van fraude, omdat de huisartsen niet bewust op de declaraties zouden zijn gezet. Achmea zou bovendien zelf schuldig zijn, omdat ze de declaraties eerder en beter had moeten controleren.

Kosten

Volgens een van de zorgbestuurders zou Achmea zo hard inzetten omdat ze een afschrikwekkend voorbeeld wil stellen voor andere dubieuze zorgverleners. Ook ontkent de zorgverlener dat er sprake is van schade. Zo zou de verzekeraar juist veel hebben bespaard, omdat de patiënten baat hebben bij alternatieve geneeswijzen. Ook had Achmea de kosten volgens de zorgverlener alsnog kunnen en moeten verhalen op de patiënten. De uitspraak stelt nu Achmea in het gelijk. Medisch Centrum Rhijnauwen  overweegt een hoger beroep.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

2 REACTIES

  1. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2014:2742&keyword=MEDISCH+CENTRUM+RHIJNAUWEN
    Zelf lezen. Rechter maakt korte metten met verweer van gedaagden. Zijn persoonlijk aansprakelijk gesteld. CZ wist sinds 2007 van de praktijken en heeft tijdig ingegrepen. Niet CZ had zijn concullega Achmea moeten inlichten over de praktijk, maar gedaagden hadden bij Achmea (e.a. verzekeraars) moeten informeren of criteria van CZ ook van kracht waren bij andere verzekeraars. Gelegenheid maakt de dief en in de zorg had de dief beter moeten weten.
    Persoonlijk aansprakelijk! Dat is afschrikwekkend.
    Verschuilen achter de BV is er niet meer bij. Geheel conform suggesties uit de scriptie van Melanie van Gulik. Criminologie en zorg.
    Krijgen we nu Katvangers in de zorg?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.