Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea ziet eind aan inzet zorgreserves

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Achmea wil niet langer doorgaan met het inzetten van reserves om de ziektekostenpremie laag te houden. ‘Het einde is zo langzaamaan wel in zicht. Het uithollen van de reserves van de zorgverzekeraars is geen duurzame ontwikkeling’, aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea.
Willem van Duin, Achmea, zorgverzekeraar
Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea

Vorig jaar heeft het zorgbedrijf 108 miljoen euro ingezet om de zorgpremies laag te houden. Het jaar daarvoor nog 426 miljoen.

Ziektekostenpremie

De solvabiliteit van het zorgbedrijf met labels als Zilveren Kruis, De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO is gedaald van 154 procent naar 142 procent. ‘De bodem ligt ergens tussen 135 procent en 140 procent en er zal geen sprake zijn van subsidiëring vanuit andere delen van het bedrijf want die moeten ook gezond blijven,’ aldus Van Duin. ‘We moeten een adequate ziektekostenpremie in de markt zetten met een adequate kostprijs. Langdurig aanbieden van een premie onder de kostprijs is niet houdbaar. Wij voelen ons zeer betrokken bij de zorg maar het is een opdracht voor alle partijen in de zorg om het stelsel duurzaam en solidair te houden.’

Achmea

Achmea heeft donderdag de jaarcijfers gepresenteerd. In 2017 heeft de verzekeraar het verlies van het voorgaande jaar van 379 miljoen omgebogen in een operationeel resultaat van 349 miljoen en een nettoresultaat van 216 miljoen euro. Dit is een gevolg van het eerste jaar van een grootschalig ombuigingsprogramma om de bedrijfskosten terug te dringen. Vorig jaar zijn die met meer dan 300 miljoen euro gedaald. Het aantal arbeidsplaatsen is teruggebracht met ruim 800 tot 14.484 en ook de it-kosten en de huisvestingskosten zijn gereduceerd.

Basisverzekering

De totale omzet van de zorgpremies is licht gestegen tot bijna 13,2 miljard terwijl het operationele verlies van het zorgbedrijf in Nederland is afgenomen van 196 miljoen naar 128 miljoen euro. De uitvoering van de basisverzekering is verliesgevend terwijl met de aanvullende verzekering winst wordt gemaakt. Circa 80 procent van de mensen met een zorgverzekering bij Achmea sluit een aanvullende  verzekering af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.