Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Achterban NU’91 ontevreden over cao-onderhandelingen

Meer dan 2500 kraamverzorgenden zijn ontevreden over hoe NU’91 de belangen van zorgmedewerkers behartigt in de cao-onderhandelingen voor de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). De Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden (NBvK) roept NU’91 en collega-bonden FBZ en CNVpublieke zaak op om zich niet langer van de inzet van de Abvakabo FNV te distantiëren.
Achterban NU’91 ontevreden over cao-onderhandelingen

De NBvK is sinds januari 2012 lid van NU’91 en maakt met haar ledenbestand een groot deel uit van de ongeveer 28.000 leden van NU’91. Volgens NBvK-woordvoerder Siska de Rijke heeft de NBvK voor de toetreding twee jaar gesproken over de belangen van kraamverzorgers. ‘Onder andere over de rechtsonzekerheid van personeel, het inruilen van vaste arbeidsvoorwaarden voor flexcontracten en de toename van oproep- en min./max-contracten. Voorzitter Monique Kempff van NU’91 was het altijd eens met ons dat dit de kwaliteit van zorg niet ten goede komt. Maar nu de onderhandelingen zijn begonnen geeft ze ineens niet meer thuis. En bovendien bekritiseert NU’91 Abvakabo FNV als zij over de flexibilisering van de arbeidsmarkt willen praten in de cao-onderhandelingen.’

Macht aanbieders

Volgens De Rijke zijn de bonden niet opgewassen tegen de macht van de aanbieders. ‘We zijn bij hun terecht gekomen na het failliet van Unie Zorg en Welzijn. We kunnen niet zomaar opstappen omdat we pas heel recent het contract met hen hebben getekend en niet de middelen hebben voor een juridische strijd.’

Inzet onderhandelingen

Woordvoerder Karin Weerts van NU’91 reageert: ‘De NBvK was betrokken bij het formuleren van onze inzet voor deze onderhandelingen. Zij zijn in een later stadium van mening veranderd. Dat mag natuurlijk maar wij onderhandelen maandag gewoon verder. Over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat stemmen al onze leden vervolgens nog. Dus dan kan de NBvK ook invloed uitoefenen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NU’91: ‘PVV-miljoenen hebben al lang beschikking’

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

Verdeelde bonden herstarten onderhandelingen cao VVT

Aad Koster: ‘Abvakabo compleet onrealistisch in cao onderhandeling’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mevrouw De Rijke is voor alles fractiemedewerker van de SP! Na de Abvakabo probeert de SP nu het beleid van NU91 te bepalen. Puur politiek gewin zoeken over de ruggen van de medewerkers in de zorg. Wat schieten die er mee op dat de opstelling van Lillian Marijnissen (de vooruitgeschoven post van de SP in de abvakabo-delegatie) ertoe leidt dat een CAO akkoord voorlopig niet tot stand komt? Niets!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.