Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM: ‘Collectief weigeren zorgcontract niet toegestaan’

Redacteur Zorgvisie
Het collectief weigeren van een zorgcontract met een zorgverzekeraar is niet toegestaan. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar aanleiding van signalen dat zorgaanbieders in de eerste lijn zorgcontracten willen boycotten.
Stop
Foto: Fotolia

De afgelopen tijd ontstond er onder meer ophef over zorgcontracten in de verloskundige zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde een nieuw maximumtarief voor deze zorg in voor 2018, die een stijging van 13 procent inhield. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis liet daarop weten dit maximumtarief niet te volgen. De verloskundigen protesteerden hiertegen. Volgens de KNOV zegde 95 procent van de leden het contract met Zilveren Kruis per 1 januari 2018 op.

Collectieve boycot niet toegestaan

‘Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met zorgaanbieders in de eerste lijn, zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. De ACM ziet dat binnen bepaalde beroepsgroepen in de eerstelijnszorg veel zorgaanbieders overwegen om geen contract te sluiten’, schrijft de ACM nu. Er komen bij de autoriteit ook signalen binnen over zorgaanbieders die met elkaar afspreken om geen contracten te sluiten met zorgverzekeraars. ‘Een dergelijke collectieve boycot is niet toegestaan. Ook het aanzetten tot of het faciliteren van een boycot, bijvoorbeeld door het geven van advies om niet te tekenen, kan in strijd zijn met de concurrentieregels.’ De autoriteit denkt bovendien dat een collectieve weigering slecht kan uitpakken voor patiënten, omdat zo’n weigering kan leiden tot een prijsstijging, waardoor de zorgkosten oplopen.

Oplossing voor collectief weigeren

Om het probleem op te lossen, moeten de zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek gaan, stelt de ACM. Daarbij moeten ze vooral rekening houden met elkaars belangen en die van patiënten en verzekerden. De autoriteit gaat de komende tijd bovendien zelf in gesprek met de betrokken partijen en kan eventueel een aanpassing van het gedrag van hen eisen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.