Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM verlaagt boete wasserijkartel zorginstellingen

Vier wasserijen die door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn beboet voor kartelvorming, hoeven samen 5,2 miljoen euro minder te betalen. Daartoe besloot de toezichthouder als compensatie voor de lange periode die de procedure in beslag nam.
ACM verlaagt boete wasserijkartel zorginstellingen
Foto: ANP Koen Suyk

In 2011 werden de vier wasserijen beboet voor in totaal 18 miljoen euro wegens marktverdeling. De partijen, die onder meer bedlinnen voor zorginstelling reinigen, hadden ieder een eigen gebied waar ze niet met elkaar concurreerden.

Ontoelaatbare afspraken

Nadat de partijen bezwaar hadden gemaakt, nam het proces zo veel tijd in beslag dat de ACM het gepast vindt om de boetes te verlagen met dertig procent. De ACM blijft wel bij haar oordeel dat de vier wasserijen ontoelaatbare afspraken hebben gemaakt.

De boetes die de toezichthouder heeft opgelegd zijn niet even hoog. Wasserij CLF moet door de verlaging nu 9,4 miljoen euro betalen. Rentex Floron 1,6 miljoen euro, Rentex Awé 1,5 miljoen euro en Rentex Dieben 315.000 euro.

Aanbod vergelijken

Uit het ACM-besluit blijkt dat de betrokken zorginstellingen door de afspraken niet voor de beste prijs/kwaliteit verhouding konden kiezen. ‘De instellingen waren over het algemeen geen afnemers die actief het aanbod van de wasserijen vergeleken’, schrijft de ACM. ‘In een markt waarin afnemers zich redelijk passief opstellen is een verbod op acquisitie een effectieve afspraak om de concurrentie tussen de aanbieders te beperken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.