Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Active and Assisted Living levert veel e-health op

Het Europese stimuleringsprogramma Active and Assisted Living (AAL) levert veel slimme ict-oplossingen op voor ouderen. Sinds de start in 2008 heeft het programma 71 projecten gefinancierd in Nederland, waarvan er reeds tien op de markt zijn en negentien op weg naar de markt zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van het programma dat ZonMw tijdens de E-Health week 2017 publiceert.
care400.jpg

In het Europese stimuleringsprogramma Active and Assisted Living (AAL) werken talloze mensen, bedrijven en organisaties aan ict-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. Het AAL-programma is al sinds 2008 een belangrijke kweekvijver voor zorginnovaties. Nederland doet inmiddels mee aan ruim zeventig internationale AAL-projecten. Er is gezamenlijk 180 miljoen euro aan investeringsgeld beschikbaar voor het AAL-programma, waarvan 15 miljoen beschikbaar gesteld is door de Nederlandse overheid.

Samenwerking nodig
‘Een belangrijke les uit het AAL-programma is dat je zorginnovatie niet in je eentje voor elkaar krijgt’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in het rapport ‘De Kweekvijver van AAL’. ‘Niet als bedrijf, gemeente, zorgorganisatie of als bevlogen individu met een goed idee. Maar ook niet als afzonderlijk land. Voor duurzame vernieuwing op het gebied van slimme technologie heb je een brede samenwerking nodig, over de landsgrenzen heen. Door ervaring, expertise en ontwikkelkracht op lokaal én Europees niveau met elkaar te verbinden, ontstaan nieuwe marktkansen voor ict-oplossingen waar onze samenleving om vraagt.’

Succesvolle projecten
In het rapport staan een aantal succesvolle projecten uit het programma. Zoals Anne, een digitale assistent in de vorm van een avatar, die via een smart-tv, computer of tablet tegen de gebruiker kan praten. Anne zet daarvoor spraakherkenningssoftware in. Ze herinnert afspraken, helpt bij de medicatiecontrole en laat de gebruiker beeldbellen met mantelzorgers en vrienden.
Een ander project is Sensara. Sensara HomeCare signaleert via sensoren ongebruikelijke of gevaarlijke situaties in huis en stuurt daarover informatie naar familie, mantelzorg of professionele zorg. Het systeem spoort gedragspatronen op die vooruit kunnen wijzen naar eventuele incidenten. Ook meet het veranderingen in de toestand van de bewoner.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.