Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ teleurgesteld over hervormingen zorg

ActiZ noemt de hervormingen op de langdurige zorg die de staatssecretaris van VWS gisteren heeft gepresenteerd, onvoldoende concreet. Het beleid hinkt teveel op twee gedachten, aldus de werkgeverskoepel voor de langdurige zorg.
ActiZ teleurgesteld over hervormingen zorg

ActiZ-directeur Aad Koster zegt: ‘Het stellen dat zorgorganisaties de transitie hebben zien aankomen en overheidsbeleid niet gericht is op het in stand houden van zorgorganisaties is erg kort door de bocht. De overheid heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid om randvoorwaarden te stellen voor een zorgvuldige transitie en het wegnemen van allerlei wettelijke belemmeringen. Dat zijn zaken die VWS samen met de betrokken partijen kan uitwerken.’

Vervang oude systeem
ActiZ laat weten dat het mooi is dat Van Rijn persoonsvolgende financiering introduceert. Maar dat zou volgensde koepel wel ter vervanging moeten zijn van het huidige systeem waarbij gemeenten en zorgkantoren zorg inkopen. Wanneer deze twee systemen naast elkaar bestaan, leidt dat tot meer bureaucratie en wordt het doel: een toekomstbestendige ouderen- en thuiszorg, niet bereikt.

Twee systemen
In de hervormingsbrief wordt uitgegaan van twee systemen. Enerzijds propageert de staatssecretaris dat de cliënt de regie moet krijgen en in dialoog met de zorgprofessional afspraken moet maken over zijn zorg. Hij noemt daarbij in zowel de zorgverzekeringswet, de AWBZ als de Wmo de persoonsvolgende financiering. Anderzijds benadrukt de brief dat het oude inkoopsysteem waarbij de gemeenten en de zorgkantoren leidend zijn blijft bestaan.

Bureaucratie
ActiZ vreest dat wanneer deze twee systemen naast elkaar bestaan, de bureaucratie sterk toeneemt. De vraag is volgens ActiZ dan ook of op deze manier de bezuinigingen behaald kunnen worden en de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft. De werkgeversorganisatie blijft een nieuw systeem van persoonsvolgende financiering: de cliënt krijgt daarmee maximale keuzevrijheid. Op basis van een onafhankelijke indicatie kan hij zelf, al dan niet met ondersteuning van zijn sociale netwerk, een zorgverzekeraar of gemeente, afspraken maken met zorgorganisaties over de zorg en ondersteuning die hij wil inkopen. De koepel wil hierover verder praten met de staatssecretaris.

1 REACTIE

  1. Zelfs ik die de ouderen en gehandicapte zorg al jaren volg heb moeite om alle ontwikkelingen te volgen.
    Een vaststelling is zeer zorgwekkend: je kunt geen TVprogramma, radioprogramma meer aanzetten of krant of tijdschrift lezen of het gaat erover hoe wreed, schrijnend, mensonterend en slecht het er aan toe gaat in verpleeg en zorgtehuizen, hele films, documentaires, ja, zelfs toneelstukken zijn op dit moment in ontwikkeling of draaien al.
    Allen die dat in alle rust TOELATEN/TOEKIJKEN zoals Schippers en van Rijn en consorten ZIJN EVEN SCHULDIG AAN DIE WREDE TOESTANDEN dan diegenen die deze slechte zaken daadwerkelijk UITVOEREN, bestuurders, management, clientenraden en verplegend en verzorgend personeel, deze laatsten kunnen ook veel en veel meer aan de bel trekken.
    Ze moesten een ontiegelijke draai om hun oren krijgen, en dan zeg ik maar EEN PROCENT van wat ik werkelijk bedoel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.