Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

ActiZ vreest tienduizenden ontslagen in thuiszorg

De bezuiniging van 2,4 miljard euro op de ouderenzorg in het nieuwe regeerakkoord, zal naar verwachting tienduizenden banen kosten. Daarvoor waarschuwt directeur Aad Koster van brancheorganisatie ActiZ.
ActiZ vreest tienduizenden ontslagen in thuiszorg

Door de overheveling van persoonlijke verzorging en begeleiding van de AWBZ naar de Wmo raken mensen het recht op deze vormen van zorg kwijt. Het wordt een gemeentevoorziening in plaats van een wettelijk recht in de AWBZ. Mensen worden hiermee afhankelijk van het gemeentebudget. Omdat de gemeente in het akkoord minder budget hebben, verwacht ActiZ minder indicaties voor begeleiding en persoonlijke verzorging. Bovendien bevat het akkoord voor huishoudelijke hulp een inkomensdrempel voor midden- en hoge inkomens. Dat betekent dat die groep mensen hun hulp zelf moeten betalen. Hierdoor zullen volgens ActiZ duizenden thuishulpen hun baan verliezen. Ten slotte schrapt Rutte-2 de dagbesteding. Ook hierdoor zullen veel begeleiders zonder werk komen te zitten.

Ontmantelen AWBZ

Koster vindt dat bovenop de personele gevolgen het overhevelen van slechts een deel van de AWBZ naar de Wmo, de zorg nodeloos ingewikkeld maakt. ‘Enerzijds wil ook het kabinet dat mensen langer thuis blijven wonen’, zegt Koster in de Volkskrant. ‘Anderzijds stelt de regering rigoureuze bezuinigingen op huishoudelijke zorg, begeleiding en verzorging thuis voor. Zaken die nodig zijn om mensen te helpen langer thuis te blijven wonen.’ ActiZ is altijd voorstander geweest om de hele AWBZ te ontmantelen en deels naar de gemeenten over te hevelen, en deels naar de Zorgverzekeringswet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bezuinigingen ouderenzorg

Kleinschalige zorg luidt noodklok over dagbesteding

6 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  Kortom dan heeft Actiz geen kennis genomen van de particuliere initiatieven in de zorg.
  Er is volop werk in de zorg.
  De kern is dat de zorg slimmer georganiseerd moet worden met behoud van de kwaliteit van zorg en daarvoor heb je alle verzorgenden (VIG/ziekenverzorgenden) en verpleegkundigen nodig.
  Verpleegkundigen en verzorgenden Uw werk ligt in de thuiszorg.
  Voor meer informatie kunt U de site http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl raadplegen.
  Ik ben benieuwd naar Uw reactie.
  Vriendelijke groet

 2. Lees alle reacties
 3. Huishoudelijke zorg blijft door gemeente gefinancierd voor hen die dat niet kunnen betalen. Mensen die het nodig hebben maar zelf kunnen betalen, hebben straks de keuze tussen een hygienisch en proper huis of een iets minder hygienisch en proper huis. De klant komt daarmee aan zet. Onnodige huishoudelijke hulp komt daarmee te vervallen. Des te belangrijker dat ondernemers de huishoudelijke hulpen die overblijven werk kunnen bieden. De meeste huishoudelijke hulpen zijn zo bij de hand dat ze ook ander werk kunnen doen.

 4. Onderdeel van aanbestedingen HH bij gemeenten is tegenwoordig social return. Van zorgaanbieders wordt gevraagd om plan van aanpak op te stellen en leer-werktrajecten te ontwikkelen voor huishoudelijk medewerkers. Terecht, laat ik dat voorop stellen. Maar wat is de uiteindelijke waarde van social return als deze mensen straks toch weer op straat staan? Wie houdt wie voor de gek?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.