Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

ActiZ wil 1,2 miljard besparen in ouderenzorg

Redacteur KinderopvangTotaal
Een besparing van 1,2 miljard euro in 2017 is mogelijk als met een cliëntvolgend budget wordt gewerkt en een groot deel van de regelgeving in de ouderenzorg wordt geschrapt. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ in het vandaag gepubliceerde “Deltaplan Ouderenzorg”. Ook langdurig zieken die nu onder de AWBZ vallen, krijgen eigen verantwoordelijkheid voor zorg en financiering.
ActiZ wil 1

Om de besparing mogelijk te maken is het nodig dat de cliënt de bestedingsmacht krijgt over het zorgbudget. Hij of zij maakt afspraken over de te leveren zorg met de zorgaanbieder. Dat zou volgens de koepel voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) ActiZ tot een besparing leiden van 145 miljoen euro in 2013, oplopend tot 1,2 miljard in 2017. ‘Van cruciaal belang is dat de overheid alle overbodige regels schrapt, waardoor de zorgorganisaties flexibeler en efficiënter kunnen werken,’ aldus ActiZ.

Deltaplan

ActiZ zegt met dit “Deltaplan Ouderenzorg” invulling te geven aan ‘een breed gedragen opvatting dat de AWBZ ingrijpend hervormd moet worden.’ Het Deltaplan geeft volgens de brancheorganisatie uitvoering aan de vandaag gepubliceerde Agenda voor de zorg en het SER-advies.

Agenda voor de Zorg

De Agenda voor de zorg is een verzameling maatregelen die is opgesteld door vertegenwoordigers van consumenten, patiënten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars. In dit gezamenlijke initiatief doen zij een aanbod aan het nieuwe kabinet om de zorg verder te verbeteren en de zorguitgaven te beheersen. ‘Alle zorgpartijen zijn over hun eigen schaduw heen gestapt om tot deze conclusies te komen, we hopen dat de politiek hetzelfde doet,’ aldus patiëntenorganisatie NPCF, een van de opstellers van de Agenda. De zorgagenda is opgesteld door onder meer GGD Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Orde van Medisch Specialisten (OMS), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en ActiZ.

Bestedingsmacht

Uitgangspunt om te bezuinigen op de ouderenzorg is dat de cliënt zoveel mogelijk eigen regie moet houden, óók als het gaat om langdurige ziekte. ActiZ: ‘De cliënt (of zijn vertegenwoordiger) moet de bestedingsmacht hebben om, in dialoog met de zorgorganisatie van zijn keuze, de zorg in te kopen waar hij behoefte aan heeft. De zorgorganisatie gaat niet langer uit van standaard zorgpakketten, maar levert maatwerk per individu. De zorgorganisatie legt verantwoording af aan de cliënt.’ Volgens ActiZ leidt dit tot geringere zorgkosten per cliënt, omdat nadrukkelijk wordt gekeken wat in het individuele geval nodig is.

Heldere afspraken

Door het grootste deel van de regels in de zorg te schrappen kunnen zorgprofessionals weer de meeste tijd van hun werk besteden aan het leveren van goede, persoonlijke zorg. ‘De eerste resultaten van projecten rond regelarme zorg tonen dit effect al aan,’ aldus ActiZ. De brancheorganisatie wil ‘heldere afspraken met het kabinet te maken over het afschaffen van alle overbodige regels om flexibeler en efficiënter te kunnen werken.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

SER: gemeenten ongeschikt om AWBZ uit te voeren

Bussemaker: ‘Kwetsbare mensen rekenen op AWBZ’

Politiek laat recht op ouderenzorg vallen

7 REACTIES

  1. Wat willen we nu weer? Het is mijn ervaring dat dan de uitvoerders van de AWBZ zelfs een
    uitspraak van de Raad van Beroep, waarin zij verplicht worden een ondersteuningsbedrag
    uit te keren nu al ruim 20 jaar
    aan hun laars lappen. Dat zij daarin zelfs zover gaan dat zij
    kosten welke in het arrest genoemd worden te betalen. Weer
    een nieuwe uitkeringsinstantie
    en als oudere wordt je dan zeker geplukt totdat zelf je reserve voor je begrafenis op
    zijn. Ik wil daarmee zeggen: als er dan net als nu een aanvraag voor kosten geweigerd
    wordt , je dan bij de R.v.B yegen die beslissing in beroep kan gaan en dat dan een uitspraak in je voordeel in de papierversnipperaar verdwijnt

  2. Lees alle reacties
  3. Nu snap ik het niet meer. We hadden toch het PGB waarmee ieder zijn eigen zorg kon regelen.? Maak die regeling eenvoudiger zodat iedereen dit zelf kan beheren zonder tussenkomst van bureautjes. Maar dit PGB kan alleen nog via ingewikkelde constructies.
    Dus er komt nu hiervoor iets anders in de plaats. Misschien kunnen de beleidsmakers eerst eens kijken naar alle veranderingen de afgelopen 30 jaar, en evalueren waarom al die regels destijds niet gewerkt hebben, dan iedere keer weer regel op regel te verzinnen. Het blijft naar mijn idee een soort pappen en nat houden.

  4. Nu allerlei geldkranen TERECHT dichtgedraaid worden, kan er bezuinigd worden; als er geen crisis was, had men gewoon doorgegaan. Geen efficiency, volop fraude, huizenhoge salarissen en geen medewerkers die deze zaken klokkenluiden. Een ding is zeker: het topsalaris van enkele tonnen voor voorzitter Koster van Actiz gaat gewoon door en heeft een jaarlijkse leuke verhoging, ONDANKS DE CRISIS. Droom maar door.

  5. Voor mij is heeft die besparing een hoog wishful thinking gehalte. 1,2 miljard, dat gaat over ongeveer 25.000 arbeidsplaatsen. Dat is niet niks in een tijd waarin het verminderen van regels in de praktijk steeds leidt tot een uitbreiding. Maak dit maar eens concreet. Geef aan de regels aan, en geef aan welke functies komen te vervallen en hoe dat optelt tot 25.000.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.