Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ wil parlementair onderzoek marktwerking

Brancheorganisatie ActiZ wil een parlementair onderzoek naar de marktwerking in de thuiszorg. De uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit over ongeoorloofde kartelvorming maakt volgens haar de situatie onwerkbaar.

De NMa heeft vandaag besloten dat vijf zorgaanbieders hoge boetes moeten betalen omdat zij de markt in hun regio onderling hebben verdeeld. Volgens ActiZ zit de thuiszorg in een ‘spagaat tussen keten en kartel’, die niet meer vol te houden is. Aan de ene kant moeten zorgaanbieders afspraken maken voor ketenzorg, aan de andere kant moeten ze elkaar beconcurreren. De brancheorganisatie vindt dat er een parlementair onderzoek moet komen om duidelijk te maken wat de politiek nu eigenlijk wil.

thuiszorg zit in een spagaat tussen keten en kartel

Criminaliserend stempel

“De NMa beoordeelt nu de door betrokken organisaties opgezette ketenzorg en wijkgerichte zorg als kartelafspraken. Terwijl deze afspraken in alle openheid zijn gemaakt om goede kwaliteit van zorg, dicht bij huis te kunnen leveren”, stelt ActiZ in haar persbericht. “De intenties en behaalde resultaten staan ver af van het criminaliserende stempel dat de NMa nu geeft.”

Ketenzorg

Volgens de brancheorganisatie ontmoedigt de mededingingswet ketenzorg en wijkgerichte zorg. Zorgaanbieders durven er niet meer aan te beginnen of laten zich bijstaan door dure juristen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NMa legt thuiszorg miljoenenboetes op

NMa: Kartelafspraken binnen de thuiszorg

Creatief met ketens achtergrondartikel

Ketenzorg stagneert door geldproblemen thuiszorg

Actiz: Meer toezicht op thuiszorg nodig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.