Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Actualiteitenrubriek Zembla duikt in vieze ziekenhuizen

Vanavond brengt actualiteitenrubriek Zembla beelden met een verborgen camera uit het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. In deze ziekenhuizen worden de regels voor handhygiëne volgens de programmamakers op grote schaal overtreden.
Actualiteitenrubriek Zembla duikt in vieze ziekenhuizen

Volgens Zembla zouden verpleegkundigen en artsen elkaar niet durven aanspreken op de ernstige overtredingen van de hygiëneprotocollen. Hoewel het dragen van sieraden, horloges, armbanden en piercings streng verboden is in ziekenhuizen, komt dit veelvuldig voor, blijkt uit de undercoveractie. Zo kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen. Arts en microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda concludeert op website nu.nl na het zien van de beelden dat ‘een totaal gebrek aan discipline heerst’.

Angstcultuur

Een verpleegkundige vertelt in de uitzending dat er wel wordt gezien dat artsen zich niet aan de hygiëneregels houden, maar de verpleging daar niets van durft te zeggen. De cultuur in de ziekenhuizen is ongeschikt om elkaar aan te spreken, zegt hoogleraar chirurgie van het Eramsus MC Jan Klein daarover. Verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken zouden daar later ‘de zure vruchten van plukken’.

Geschokte directies

De ziekenhuisdirecties reageerden geschokt op het zien van de beelden. Alle drie de ziekenhuizen kondigden tegenover de programmamakers aan maatregelen te nemen om de situatie in het ziekenhuis te verbeteren. (NOVUM / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Operatieteams leven regels onvoldoende na

Infecties aangepakt met e-learning handhygiëne

Jaarlijks 20.000 doden door gebrek hygiëne ziekenhuizen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De schoonmaakster heeft handschoenen aan: toilet wordt schoongemaakt..zij houd deze handschoenen aan…raakt de deurknoppen aan etc..
    het verpakte plakje kaas waar je met je handen aanzit wordt OP de boterham gelegd
    Ga zo maar door……excuus…geen tijd…geen geld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.