De partijen hebben daartoe op 30 januari 2014 een convenant gesloten. De nieuwe afspraak vervangt een eerder convenant uit 2007.
Fouten in de administratie
Natasja Wijnbeek van de NZa legt uit dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van een goed verslag. ‘Als er toch nog fouten in staan, moeten accountants deze opmerken. Desondanks groeit het aantal fouten al jaren achtereen. Met dit convenant willen we ervoor zorgen dat verzekeraars en accountants beter voorgelicht worden zodat zij in de toekomst minder fouten maken.’
Risicoverevening
De fouten ontstaan in de financiële verantwoording van zorgverzekeraars. Zij rapporteren over de gemaakte kosten. Op basis daarvan vindt de risicoverevening plaats. De gegevens van patiënten en bijhorende bedragen moeten kloppen om de bedragen juist te kunnen verdelen tussen zorgverzekeraars. Volgens Wijnbeek gaat het bijvoorbeeld om foutieve rubricering. ‘Oude dbc’s werden bijvoorbeeld als nieuwe dbc’s geregistreerd.’
Profiteren
Zorgverzekeraars hebben geen voordeel van de gemaakte fouten. ‘De fouten die we tegenkomen zijn zowel in het voordeel als in het nadeel van zorgverzekeraars’, stelt Wijnbeek. ‘Het gaat weliswaar om grote bedragen, maar we merken niet dat een bepaalde zorgverzekeraar hier van profiteert. Bovendien moeten zij de gemaakte fouten herstellen. Zo hebben zij ook de fouten van afgelopen jaar moeten controleren. De samenwerking met de AFM is er dus vooral op gericht om toekomstige fouten te voorkomen. AFM richt zich daarbij op de accountants en wij op de zorgverzekeraars.’ De bevindingen van beide partijen worden met elkaar gedeeld.

Dot / dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier