De Inspectie voor de Gezondheidszorg en VWS besloten eerder dat slechts vijf ziekenhuizen de ingreep mochten uitvoeren. In Nederland wordt de hartklepvervanging via de lies circa zeshonderd keer uitgevoerd. Door vijf ziekenhuizen een vergunning te verlenen, zouden zij genoeg ervaring kunnen opdoen om kwaliteit te garanderen.
Bezwarencommissie
Een onafhankelijke bezwarencommissie besloot echter anders. “De commissie heeft opnieuw gekeken naar de verdeling. De minister heeft vervolgens besloten om aan zes ziekenhuizen extra vergunningen te verlenen, bovenop de vijf die er al één hebben”, stelt Lilian Jansen van VWS. “Daarnaast heeft elk ziekenhuis ook een individueel advies van de commissie op de mat gekregen.” De zes die nu ook de ingrepen mogen uitvoeren zijn: het Catharinaziekenhuis, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC, MC Leeuwarden en het UMC St Radboud.
Onzorgvuldig besluit
Het Catharina-ziekenhuis vult aan dat de IGZ volgens de bezwarencommissie een onzorgvuldig traject heeft doorlopen bij het advies aan de minister voor het verlenen van de vergunningen. “In de bezwaarprocedure hebben we al vanaf het begin aangegeven dat de toetsingsprocedure van de IGZ extreem onzorgvuldig was gedaan en dat er aan het advies van de IGZ tal van gebreken kleefden.” Het Catharina-ziekenhuis is daarom tevreden dat zij de vergunning alsnog hebben gekregen.
Einde van de strijd
Om alsnog de hartklepingrepen uit te kunnen voeren, vroegen de ziekenhuizen om uitstel, tekenden zij bezwaar aan en maakten gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Nu zij de ingrepen uit mogen voeren, komt er een einde aan de strijd tegen het besluit om slechts vijf ziekenhuizen een vergunning te verlenen.
Percutane hartklepingreep
De percutane ingreep voor de vervanging van hartkleppen is vooral voor patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees ook:
Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit
Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep
Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan
Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit
Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie
Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartkleptklepingreep
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
terecht dat zij het aanvechten voor ’n hartklep operatie, moeten zij de mensen dood laten gaan de regering wil dat wel, nu ik vindt van niet zij hebben net zo goed recht op leven. ik zeg maar zo van, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, het zijn ook maar mensen, maar goed iedereen wil graag leven toch de grote kopstukken kunnen er wel anders over denkendat soort volk kan deze operatie zelf wel betalen maar altijd pakken zij de mindere man bah ik kan dat niet uitstaan,je betaald al zo verschrikkelijk veel premie’s en dan nog bekorten .WAAR ZIJN ZIJ MEE BEZIG