Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Afgewezen ziekenhuizen mogen toch hartkleppen vervangen

Mark van Dorresteijn
De ziekenhuizen die in eerste instantie geen vergunning kregen om percutane hartklepingrepen (via de lies) uit te voeren, kunnen alsnog een vergunning aanvragen. Dat laat het ministerie van VWS aan Zorgvisie weten.
Afgewezen ziekenhuizen mogen toch hartkleppen vervangen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en VWS besloten eerder dat slechts vijf ziekenhuizen de ingreep mochten uitvoeren. In Nederland wordt de hartklepvervanging via de lies circa zeshonderd keer uitgevoerd. Door vijf ziekenhuizen een vergunning te verlenen, zouden zij genoeg ervaring kunnen opdoen om kwaliteit te garanderen.

Bezwarencommissie

Een onafhankelijke bezwarencommissie besloot echter anders. “De commissie heeft opnieuw gekeken naar de verdeling. De minister heeft vervolgens besloten om aan zes ziekenhuizen extra vergunningen te verlenen, bovenop de vijf die er al één hebben”, stelt Lilian Jansen van VWS. “Daarnaast heeft elk ziekenhuis ook een individueel advies van de commissie op de mat gekregen.” De zes die nu ook de ingrepen mogen uitvoeren zijn: het Catharinaziekenhuis, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC, MC Leeuwarden en het UMC St Radboud.

Onzorgvuldig besluit

Het Catharina-ziekenhuis vult aan dat de IGZ volgens de bezwarencommissie een onzorgvuldig traject heeft doorlopen bij het advies aan de minister voor het verlenen van de vergunningen. “In de bezwaarprocedure hebben we al vanaf het begin aangegeven dat de toetsingsprocedure van de IGZ extreem onzorgvuldig was gedaan en dat er aan het advies van de IGZ tal van gebreken kleefden.” Het Catharina-ziekenhuis is daarom tevreden dat zij de vergunning alsnog hebben gekregen.

Einde van de strijd

Om alsnog de hartklepingrepen uit te kunnen voeren, vroegen de ziekenhuizen om uitstel, tekenden zij bezwaar aan en maakten gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Nu zij de ingrepen uit mogen voeren, komt er een einde aan de strijd tegen het besluit om slechts vijf ziekenhuizen een vergunning te verlenen.

Percutane hartklepingreep

De percutane ingreep voor de vervanging van hartkleppen is vooral voor patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit

Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep

Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan

Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit

Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie

Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartkleptklepingreep

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. terecht dat zij het aanvechten voor ’n hartklep operatie, moeten zij de mensen dood laten gaan de regering wil dat wel, nu ik vindt van niet zij hebben net zo goed recht op leven. ik zeg maar zo van, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, het zijn ook maar mensen, maar goed iedereen wil graag leven toch de grote kopstukken kunnen er wel anders over denkendat soort volk kan deze operatie zelf wel betalen maar altijd pakken zij de mindere man bah ik kan dat niet uitstaan,je betaald al zo verschrikkelijk veel premie’s en dan nog bekorten .WAAR ZIJN ZIJ MEE BEZIG

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.