Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Afschaffen eigen risico werkt averechts’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Als de politiek besluit het eigen risico af te schaffen, dan blijft alleen het uitkleden van het verzekerd pakket over als methode om burgers te laten bijdragen aan beheersing van de zorguitgaven. De politiek doet er goed aan het eigen risico te verfijnen om de scherpe kantjes eraf te halen, vindt Eric van der Hijden van het Talma-instituut.
Geld_Fotolia_400.jpg
Foto: Fotolia

In de politiek is breed draagvlak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Vanwege de verkiezingen bleef het eigen risico in 2017 €385 euro. En wat stemde Nederland? VVD verloor maar is nog steeds de grootste partij. Dat zullen we voelen als in 2018 het eigen risico extra verhoogd gaat worden.
   Eigen risico maakt de zorg werd goedkoper? Jawel, voor de hoogste inkomens die al bij de commerciële zorgverzekeraars klant waren. Dankzij al die minvermogenden die wel premie betalen maar dankzij dat hoge eigen risico niet van zorg gebruik kunnen maken, betalen de paupers mee aan de zorgkosten van vermogende Nederlanders voor wie dat eigen risico een peulenschil is.
   Voor mensen met een minimum inkomen adviseert het NIBUD de overheid op basis van het principe "niet veel maar genoeg" een dagelijks voedselrantsoen van €7,13. Dat is genoeg, want daarvan kan eens per 2 dagen een gezonde warme maaltijd betaald worden. Wie van dat minimum ook nog het eigen risico van de zorgverzekering moet betalen, die moet dat bij elkaar sparen door elke week een dag te vasten.
   Die politici weten heel goed, dat van een minimum inkomen dat eigen risico niet te betalen is. Dat is juist de bedoeling ervan. Zo betaal je verplicht aan de zorg mee maar kan het niet gebruiken. Gezond eten is niet mogelijk en je gaat lekker snel dood. Hoef je ook geen AOW meer. Rutte lacht zich rot. Die wil ook de bijstand nog verlagen met 600 euro per jaar.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik hoef niet te beseffen dat zorg geld kost, dat weet ik allang, door het te beseffen neemt mijn spasme niet af. Eigen risico is een boete op ziek zijn. Niemand staat op met het idee 'laat ik vandaag eens naar de dokter gaan, gewoon omdat het kan en het een leuk uitje is'. Als je het eigen risico afschaft en de kosten via de premie en/of belastingen over iedereen verdeelt is het veel eerlijker. Als je specialisten dan ook nog in loondienst neemt, in plaats van financiering per verrichting voorkom je ook nog eens onnodige zorg.

  4. In 2016 konden mensen met een lager inkomen aanspraak maken op € 83 zorgtoeslag per maand. Dat betekent dat de premie fors lager is of zelfs (bijna) € 0, afhankelijk van de gekozen polis. Waarom zou er voor deze groep verzekerden ook een tegemoetkoming moeten zijn in de vorm van een eigen risico van € 0?

  5. Zelf zie ik ieder jaar het eigen risico voor mensen in mijn situatie (MS-patient, WAO-uitkering) als onredelijk en kortzichtig. Binnen twee maanden is er hierdoor al een groot deel maandinkomen verdwenen.
   Wel kan ik het met delen van Van der Hijden’s betoog eens zijn de verfijning is noodzakelijk.
   D. van Haard

  6. Dat verhaal klinkt al een stuk normaler dan de onzin van Maassen van Brink en Groot. Overigens stelt de politiek al lang het maximum vast. De huidige €385 is maar voor een klein deel bepaald door kostenstijgingen. Het merendeel komt door extra verhogingen in 2011 en 2012 ter waarde van €180 daaromtrent. Dat kan in ieder geval worden teruggedraaid. En mensen met een laag inkomen moeten gewoon worden ontzien. Dan haal je de scherpe kantjes er al een heel eind af.

  7. Je kunt wel zien dat de schrijver genoeg geld heeft om de zorg te kunnen betalen, maar de mensen die afhankelijk zijn van een minimuminkomen kunnen dit niet. Schaf dan het eigen risico voor minima (met een glijdende schaal voor hen die wat meer inkomsten hebben) af en maak het eigen risico voor hen die het wel kunnen betalen hoger. Onder de minima zitten helaas veel chronisch zieken die nu de keus hebben tussen in de schulden gaan zitten of sterven, want daar komt het in de praktijk wel op neer.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.