Afschaffen eigen risico werkt averechts’

Als de politiek besluit het eigen risico af te schaffen, dan blijft alleen het uitkleden van het verzekerd pakket over als methode om burgers te laten bijdragen aan beheersing van de zorguitgaven. De politiek doet er goed aan het eigen risico te verfijnen om de scherpe kantjes eraf te halen, vindt Eric van der Hijden van het Talma-instituut.
Geld_Fotolia_400.jpg
Foto: Fotolia

In de politiek is breed draagvlak voor het afschaffen van het eigen risico. Dat is geen goed idee, vindt gezondheidseconoom Eric van der Hijden van het Talma-instituut van de Vrije Universiteit. Niet alleen omdat dit 3,7 miljard euro kost en de zorgpremie hierdoor voor iedereen jaarlijks 284 euro duurder uitvalt. Van der Hijden wijst er in het artikel ‘Het verplicht eigen risico beter benutten’ in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op dat dan alleen het pakketbeheer overblijft als methode om burgers bij te laten dragen aan beheersing van de zorguitgaven. ‘Dat komt neer op een eigen betaling van

6
247

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.