Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Afschaffing bouwregime loont

De afschaffing van het bouwregime in de zorg leidt tot besparingen in de cure van 300 tot 390 miljoen euro per jaar. Dat heeft onderzoeksbureau Plexus in opdracht van het ministerie van VWS becijferd.
Afschaffing bouwregime loont

Uit de evaluatie ‘Bouw en Diversiteit van Wonen’ blijkt dat ziekenhuizen effectievere nieuwbouwprojecten zijn gaan neerzetten sinds de afschaffing van het bouwregime. Omdat vastgoed sinds de stelselwijziging terugverdiend moet worden, denken zorginstellingen beter na over de exploitatie van hun vastgoed. Gevolg hiervan is dat nieuwe projecten uit minder vierkante meters bestaan dan voorheen. Gemiddeld twintig procent minder vierkante meters. Dit levert bovendien besparingen op in termen van energieverbruik, schoonmaakkosten en logistiek. Het nieuwe beleid heeft echter ook tot gevolg dat banken de gestegen risico’s voor nieuwbouw vertalen in hogere risico-opslagen. Met dit effect meegerekend komt de nettowinst van de stelselwijziging uit op zo’n 15 procent. Dat is zo’n driehonderd tot vierhonderd miljoen euro per jaar.

Eenpersoonskamers

Voor de care was de winst niet zo specifiek te becijferen. Wel constateren de onderzoekers dat ontwikkelingen als extramuralisering en kleinschalig wonen in de langdurige zorg in een stijgende lijn zitten. Het aantal eenpersoonskamers is bijvoorbeeld gestegen van 35 procent in 1992 naar 79 procent in 2007.

Winstuitkering en eigen geld

Tijdens de presentatie van het rapport op het hoofdkwartier van de ABN Amro bank werd volop gediscussieerd over de vraag of de exploitatie van hoogwaardige en kleinschalige nieuwbouw terugverdiend mag worden door eigen geld te vragen van cliënten. En de vraag werd besproken of zorginstellingen investeerders mogen aantrekken voor bouwplannen door het uitkeren van winst. Plaatsvervangend directeur-generaal Langdurige Zorg van VWS Iris van Bennekom zei over deze kwesties: “We zijn met elkaar al een stuk verder dan we vaak beseffen. Binnen de huidige regelgeving is al veel mogelijk en de voorbeelden daarvan zijn in de praktijk zichtbaar. Het is aan het veld om die ontwikkeling verder te brengen en aan de politiek zichtbaar te maken. Neem de ruimte om vraag en aanbod beter bij elkaar te laten komen in het belang van de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

VWS komt met bericht over huisvestingscomponent

Kamer stemt in met oplossing kapitaallasten cure

Gilde start nieuw kapitaalfonds voor zorgbedrijven

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. De centrale overheid had, met het stellen van eigen regels voor het beheersbaar houden van het volume, een monster gecreëerd. Toestemming voor een maximaal aantal vierkante meters gaf ook een maximale vergoeding voor die verworven meters, daar werd gebruik van gemaakt.
    Je zou ook kunnen stellen dat er voorheen 20% teveel gerealiseerd werd. Het proces van efficiency moet volgens mijn bescheiden mening nog beginnen die liggen niet alleen in het wel of niet realiseren van vierkante meters.
    Bovenstaande schrijver M.R. Wentges wijst op een risico-opslag die wordt doorberekend door de banken, dit deden ze voorheen ook en was gezien het risico wat er toen gelopen werd helemaal schandalig de huidige risico opslag is wat dat betreft meer marktconform.
    Ik sta op het standpunt als private instellingen gebruik maken van publiek geld, en/of dit nou vanuit de AWBZ of Zorgverzekeraar komt maakt mij niet uit, dan zouden de verstrekkers van het geld ook zeggenschap mogen hebben in hoe dat geld gebruikt word.

  2. Lees alle reacties
  3. Graag reageer ik op het op uw website geplaatste artikel :”Afschaffing bouwregime loont”. Er zijn een aantal kanttekeningen te maken bij de conclusies, alsmede ook een aantal toevoegingen zonder welke het artikel niet compleet is.
    1. Alhoewel de titel van het artikel anders doet vermoeden, gaat dit artikel alleen over de geraamde besparingen bij de (geplande) bouw van een aantal nieuwe ziekenhuizen. Het bouwregime betrof echter een veel breder gebied, waar onder andere verpleging- en verzorgingstehuizen onder vallen alsook bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.
    2. Er wordt vooral gekeken naar het aantal m2 dat gebouwd wordt, over de kwaliteit lees ik niets. Als de nieuwe financieringsstructuur ontaard in een wedstrijdje klein en goedkoop bouwen, dan is het wachten tot een algehele brede discussie over de kwaliteit en kwantiteit van onze ziekenhuizen (wachtlijsten!) wederom opgeld doet.
    3. De alinea over eenpersoonskamers gaat over de periode van voor 2007, dus nog over het oude regime. Suggereren dat de behaalde “winst” bij de ziekenhuizen ook voor de care geldt lijkt mij niet reëel. Immers als daar ook een ruimtelijk besparing van 20% behaald moet worden zal dit direct ten koste gaat van de kwaliteit van leven (Immers: zo’n 85% van het vloeroppervlak is directe verblijfsruimte voor cliënten). Sterker nog, het feit dat er momenteel zo weinig nieuwbouwinitiatieven in de care-sector plaatsvinden heeft mede als oorzaak dat het meestal niet lukt het ruimtelijke programma, ook in een minimale variant, vorm te geven binnen de daarvoor gestelde budgetten. Gevolg is dat veel (te) oude tehuizen niet worden vernieuwd dan wel aangepast, waarvan uiteindelijk de cliënt de dupe is.
    4. Terecht wordt er gewezen op de risico-opslagen die banken rekenen voor de financiering van zorgvastgoed. Laat duidelijk zijn dat hier vanuit de zorgverzekeraars en AWBZ geld naar de banken wordt gedragen. Als de overheid garant zou gaan staan voor deze leningen dan zou, alleen al vanuit de AWBZ middelen, minimaal 100 mln per jaar bespaard worden, waarbij het risico voor de overheid miniem is (het vastgoed behoud immers in ieder geval een deel van zijn waarde). Door ons bureau is hierover reeds een brief aan de informateur geschreven; zie http://www.bobadvies.nl
    Ir. M.R. Wentges
    Algemeen Directeur
    BOB Advies, Zeist

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.