Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agis koopt het beste zorg in

Uit onderzoek van de Consumentenbond, belangenorganisatie ANBO en patiëntenorganisatie NPCF blijkt dat Agis met het meeste oog voor de kwaliteit van zorg inkoopt. Van alle onderzochte zorgverzekeraars heeft Agis het inkoopbeleid het best op orde. Andere verzekeraars komen niet verder dan het eindoordeel 'redelijk' of 'matig'.

De tweede plaats wordt gedeeld door CZ en Zorg en Zekerheid, en op de derde plaats staat UVIT (Univé, VGZ, IZA en Trias). Achteraan op de ranglijst van zorginkopers staan Multizorg, de organisatie die de inkoop regelt van Aegon, De Amersfoortse, Fortis ASR, ONVZ, PNO ziektekosten en VVAA.

Zorginkoop op kwaliteit

In vergelijking met 2007 contracteren zorgverzekeraars dit jaar beter bij ziekenhuizen en ander zorgverleners. Het blijkt dat de financiële vergoeding die ziekenhuizen en andere zorgverleners krijgen vaker afhankelijk is van zaken als kwaliteit, wachtlijsten of klanttevredenheid. Verzekerden krijgen meer informatie over de gemaakte afspraken en kwaliteitsargumenten van patiënten- en consumentenorganisaties worden vaker meegewogen bij de zorginkoop. Het inkoopbeleid voor ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en fysiotherapie is meer ontwikkeld dan voor aandoeningen zoals diabetes, hartfalen en COPD.

Sancties

Het onderzoek wijst verder uit dat het vaak onduidelijk is welke sancties er volgen als een zorgaanbieder de gemaakte afspraken over onder andere kwaliteit niet nakomt. Ook is het vaak onduidelijk welke kwaliteit de gecontracteerde zorgverleners leveren. Ook blijkt er in de praktijk nauwelijks onderscheid is tussen de keuzevrijheid bij een naturapolis en een doorgaans iets duurdere restitutiepolis.

Informatie over zorgverleners

De Consumentenbond, ANBO en de NPCF bevelen zorgverzekeraars aan meer begrijpelijke informatie te leveren, óók over de kwaliteit die zorgaanbieders leveren. Ook moeten zij meer duidelijkheid scheppen over waarom zorgaanbieders wel of juist niet gecontracteerd zijn. En moet helderder worden wat de consequenties zijn als zorgverleners afspraken niet nakomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Nieuwe inkoopcombinatie zorgverzekeraars

Azivo betrekt klanten bij zorginkoop

Tergooi organiseert ‘zorginkoopdag’

‘Selectieve contractering past binnen zorgstelsel’

Eerste zorgverzekering met selectieve contractering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.